2024. április 20., szombat

Támogatás az urbánus művészetnek

Dalibor Rožić, a városi tanács művelődési kérdésekkel foglalkozó tagja kijelentette, hogy a város támogatja az urbánus művészetet, ezért a következő időszakban kivizsgálják, mi is történhetett a Gimnázium utcai francia művész falfestményével.

– Terveink szerint Újvidék város kulturális fejlődésének stratégiai tervezetével összhangban a következő pár évben több helyet szeretnénk biztosítani a hazai és külföldi művészek számára. Ez bizonyíték arra, hogy támogatjuk a művészetnek ezt az ágazatát – olvasható a városi tanács művelődéssel megbízott tagjának közleményében.

Az újvidéki polgárok ajánlatára és a szakértői szolgálatokkal való egyeztetések után a városban több helyet is kijelölnek a street art művelői számára. Ezeken a helyeken szabadon pingálhatnak a művészek, senki sem bántja majd alkotásaikat. A stratégia megmutatja, hogy városunk miként nyerhet valóban európai jelleget pár éven belül, a munkába fontos bevonni úgy a hazai, mint a külföldi művészeket is. Azokat a sztenderdeket kell elfogadni és alkalmazni, amelyek más európai városokban is érvényesek.

– A múlt évben kiálltunk az mellett, hogy Újvidék kulturális stratégiatervezete, valamint az Európa Kulturális Fővárosa pályázata legyen nyilvános, átlátható. Ez a kiállásunk konkrét dolgokat eredményezett, ezért a jövőben sem engedjük meg azt, hogy a napi politika beleavatkozzon a város kulturális életébe – ígérte Rožić.

Emlékeztetőül, március 16-án délután, előzetes bejelentés nélkül lemeszelték azt a hatalmas méretű falfestményt, amely az újvidéki Városi Könyvtár közvetlen közelében, a Gimnázium utca kereszteződésénél, a Köztársaság tér déli részén álló épület falát díszítette.

A The Only Truth (Az egyetlen igazság) című falfestményt 2009-ben készítette az ismert francia street art művész, Remed (Guillaume Alby), két újvidéki művész, Dušan Bjeljac és Mrdak Luburić segítségével. Remed alkotásai a világ különböző nagyvárosainak épületeit díszítik: New York, Chicago, Lisszabon, Marseille és Fokváros mellett Belgrádban is megtalálhatóak.