2024. április 18., csütörtök

Regisztráció nélkül nem lehet majd szavazni

Tegnap Bácsföldváron tartottak kihelyezett konzuli fogadónapot Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a munkatársai

Tizennegyedik alkalommal tartottak tegnap Bácsföldváron kihelyezett konzuli fogadónapot, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a munkatársai ezúttal csaknem száz honosítási kérelmet vettek át a polgároktól.

Fotó: Fehér Rózsa

Györe István, a Vajdasági Magyar Szövetség bácsföldvári szervezetének elnökségi tagja elmondta: a faluban eddig összesen több mint 1700-an kértek magyar állampolgárságot, és ezúttal Óbecséről, Törökbecséről, Bácsfeketehegyről, Hódegyházáról, Tordáról, Szenttamásról, Nádaljáról, Temerinből is érkeztek igénylők.
Magyarországon 2018-ban országgyűlési választások lesznek, ezért dr. Plank Zoltán konzul arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar állampolgársággal szavazójogot is szerez a kérelmező.
– Annak, akinek nincs állandó magyarországi lakcíme, előzetesen regisztrálnia kell, ha élni kíván szavazójogával. Ehhez ki kell tölteni egy névjegyzékbe vételi kérelmet, majd el kell azt juttatni a Nemzeti Választási Iroda (NVI) címére postai úton, a konzulátuson keresztül vagy online az NVI-honlapján. Az NVI-ben feldolgozzák ezeket a kérelmeket, majd értesítik a kérelmezőt, hogy megtörtént a választói névjegyzékbe vétel. Előfordulhat az is, hogy ez az értesítés elmarad, ilyenkor újra regisztrálni kell. Ha a regisztrációt követően lakcímváltozás történt, ezt is jelenteni kell egy formanyomtatvány kitöltésével és elküldésével – mondta el a konzul.
Dr. Plank Zoltán azt is hangsúlyozta: a postázott választási tájékoztató nem jogosítja fel szavazásra, ha az állampolgár nem regisztrált és nem szerepel a választói névjegyzékben. Bácsföldváron legközelebb várhatóan őszre lesz ismét kihelyezett konzuli fogadónap.