2024. április 23., kedd

A pályázatokról és a támogatásokról

Moholon mezőgazdasági fórumot tartottak a községi termelőknek

A Moholi Konyhakertészek Egyesülete hétfőn este a moholi művelődési otthonban mezőgazdasági fórumot tartott, amelyen Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese és Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági képviselője az aktuális prosperitatis, tartományi, köztársasági pályázatokról, valamint a gazdálkodást segítő egyéb lehetőségekről beszélt.

Fotó: Csincsik Zsolt

Fotó: Csincsik Zsolt

Juhász Bálint a Prosperitati Alapítvány által kiírt pályázati lehetőségekről és a tervekről beszélve sikertörténetnek nevezte a magyar kormány által finanszírozott gazdaságfejlesztési programot. Kiemelte, hogy ez a vajdasági magyar közösségnek köszönhetően a nemzetpolitika eszközévé lett. A határon túli többi magyar közösség is hasonló gazdaságfejlesztési programokat indított, vagy azt tervezi. Megjegyezte, hogy az elmúlt évben a Prosperitati Alapítványnál 3000-en pályáztak, közülük 2500-an sikerrel. Ada községből 196 pályázatot nyújtottak be. Ebből Moholról 39 pályázó közül 34-en nyertek, és 20 millió dináros támogatáshoz jutottak. Hozzátette, hogy az idén már 4000 pályázatot nyújtottak be a pályázók, közülük Ada községből 312-en pályáztak.

Dr. Molnár Viktor a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap és a tartományi mezőgazdasági titkárság pályázatairól szólt. Elmondta, hogy az idén a tartományi alap 11 pályázatot jelentett meg, amelyek addig lesznek nyitva, ameddig tartanak a pénzeszközök. Kiemelte, hogy az előző évekhez képest kedvezményesebbek a feltételek. Megjegyezte, hogy a tartományi titkárság előbb három pályázatot jelentett meg, amelyek öntözőrendszerekkel, jégvédelmi hálókkal és fóliasátrakkal kapcsolatosak, majd újabb pályázatokat is kiírt a méhészetre, a haltenyésztésre, a tárolókapacitásra és a hűtőházak kiépítésére vonatkozóan, illetve farmi felszerelés támogatására.

Fremond Árpád elmondta, hogy a 2017-es állami költségvetésben 3 milliárd dinárral többet fordítanak a mezőgazdaságra, viszont nem a területalapú támogatások kifizetésére, hanem más támogatásokra. Beszélt a köztársasági támogatásokról és a megváltozott pályázati elbírálásról, amely kedvezőbb a termelők számára. Kiemelte, hogy az IPARD révén 175 millió euró áll Szerbia rendelkezésére, ennek felhasználásához az idén feláll a rendszer, és működni kezd az ügynökség. Ismertette a VMSZ törekvéseit a termőföld-politikáról, a vízlecsapolási illetékről, a nyugdíjbiztosításról, a kapcsolható eszközökről és a kistermelői rendeletről.