2024. április 20., szombat
LABDARÚGÁS

Négyre szűkítették a külföldiek számát

Csapatonként hatról négyre csökkentette a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) az egyszerre pályán tartózkodó külföldi játékosok maximális számát. A döntést Slaviša Kokeza elnök kezdeményezésére az FSS sürgősségi kérdésekben illetékes bizottsága hozta meg. Az Első Ligában legfeljebb két külföldi lehet egyszerre a pályán, míg a női Szuperligában és az első futsalligában négy.

Az FSS sürgősségi kérdésekben illetékes bizottsága az aktuális helyzetet mérlegelve a következő határozatokat hozta a szerb labdarúgás fejlesztése érdekében: az UEFA tanácsával egybehangzóan csökkenteni kell a vezető- és segédbírók számát a Szuperligában és az Első Ligában; csökkenteni kell a küldöttek számát, ugyanakkor szakvizsgát kell tenniük a színvonalasabb mérkőzésfelügyelés érdekében; változtatásokat és kiegészítéseket kell beiktatni az FSS fegyelmi szabályzatába azért, hogy a klubok felelősek legyenek az FSS irányában teljesítendő finanszírozási kötelezettség elmulasztásáért; az Első Ligában csak akkor lehet mérkőzést halasztani, ha az adott csapat legalább négy játékosa válogatottbeli szereplés miatt hiányzik – ez a szám eddig kettő volt –, a szabály a korosztályos (U19, U17) válogatottakra is érvényes; javasolják a Szuperliga és az Első Liga szervezőinek, hogy egyes bajnokikat pénteken és hétfőn játsszanak le a nagyobb látogatottság érdekében (a Szuperligában csak pénteki mérkőzéssel).

A döntések a 2017/2018-as szezontól lépnek életbe. A fentiek mellett a bizottság azt is meghatározta, hogy a szerb kupa döntőjét 2017. május 27-én rendezik meg az újvidéki Karađorđe Stadionban.

Schweinsteiger Nikolić csapattársa lett

A Chicago Fire-höz igazolt Bastian Schweinsteiger, a Manchester United német labdarúgója. A Chicago Tribune hétfőn este tette közzé, hogy a világbajnok német középpályás egyéves szerződést kötött a magyar válogatott zentai születésű labdarúgóját, Nemanja Nikolićot is foglalkoztató klubbal.

A napilap közölte, a 32 éves játékost meggyőzték a tárgyalások Nelson Rodriguez általános igazgatóval és Veljko Paunović vezetőedzővel, és a jövő héten csatlakozik új csapatához. A Manchester Unitednél José Mourinho vezetőedző ősszel kitette a keretből a 121-szeres válogatott Schweinsteigert, aki csak néhány kupameccsen lépett pályára.