2024. március 28., csütörtök

A klímaváltozást leginkább a víznél érzékeljük

A klímaváltozás mintegy 80 százalékát a víz által érzékeljük – hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök az edelényi Szent János görögkatolikus szakgimnáziumban kedden, ahol a klímaváltozásról, a környezeti fenntarthatóság kihívásairól és annak társadalmi, gazdasági összefüggéseiről tartott előadást.

Áder János előadását tartja (Fotó: MTI)

Áder János előadását tartja (Fotó: MTI)

Áder János emlékeztetett arra, hogy áradások, aszályok és más természeti csapások sújtják a világot. Az államfő utalt a 2010-es edelényi árvízre is, amelynek védekezési költsége és a károk összege meghaladta az egymilliárd forintot.

Mint mondta: az áradásokat elsősorban a globális felmelegedés, a hőmérséklet óriási kilengései okozzák, ebben a tudomány is egyetért.

Felidézte a párizsi klímacsúcsot, amelynek célja az volt, hogy az átlag globális hőmérséklet-emelkedés 1,5-2 Celsius-fokon belül maradjon, de ezt a mértéket veszély fenyegeti. Kitért arra is, hogy a növekvő ipari termelés miatt egyre nő a szén-dioxid kibocsátás és koncentrációja. Ezek csökkentése elsődleges – hangsúlyozta.

A köztársasági elnök azt is mondta, hogy a globális hőmérséklet emelkedése, a legforróbb évek mind 2000 utánra tehetők, egyre forróbbak, melegebbek az évek a Föld különböző pontjain. Arra kell törekedni, hogy a Föld felszíni hőmérsékletének emelkedése mérséklődjék – hangsúlyozta.

E három cél elérésére csak 15-20 évünk van – jelentette ki az államfő.