2024. április 25., csütörtök

Több pénz a gazdáknak

A csantavéri Bartók Béla Művelődési Egyesület épületében kedden este mezőgazdasági fórumot tartottak. A rendezvényen jelen volt Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője és Patyi Lajos, a VMSZ tartományi parlamenti képviselője. A vendégek számos köztársasági, tartományi és anyaországi pályázati lehetőségről tájékoztatták a lakossági fórumon megjelent gazdákat. Az est házigazdája Földi Márta, a csantavéri helyi közösség elnöke volt.

Patyi Lajos, Juhász Bálint, Juhász Attila, Földi Márta és Ótott Róbert (Fotó: Paszterkó Erika)

Patyi Lajos, Juhász Bálint, Juhász Attila, Földi Márta és Ótott Róbert (Fotó: Paszterkó Erika)

Csantavér lakosságának nagy része a mezőgazdaságból tartja fenn családját.

A köztársasági pályázási lehetőségekről Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár tájékoztatta a gazdákat.

– Vissza nem térítendő támogatásokra pályázhatnak a gazdák. Ily módon minden mezőgazdaságban alkalmazott gép vásárlására van lehetőség. A pályázás alapfeltétele a bejegyzett gazdaság. Külön kiemelném a fiatal gazdákra vonatkozó pályázatot, valamint a traktorvásárlás támogatására vonatkozó pályázási lehetőséget. Silók, tárolókapacitások építésére, és a feldolgozó kapacitások építésére is vannak új támogatási vonalak – mondta a mezőgazdasági államtitkár.

A tartományi titkárság aktuális pályázatairól Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes számolt be a csantavéri fórumon. A tartományi pályázatokon gazdaságok eszközbeszerzésére, kutak, öntözőberendezések felszerelésére, hűtőházakra, fóliasátrakra, jégvédelmi hálókra, szárítók felszerelésére lehet pályázni, de a méhészek is számíthatnak támogatásra.

A Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Juhász Bálint elmondta, hogy most már érezhető a pályázóknak az Alapítványba vetett bizalma. Csantavérről hatvanöten pályáztak, ebből ötvenkét pályázat pozitív elbírálásban részesült.

A vendégek az időbeni tájékozódás fontosságára hívták fel a gazdák figyelmét, ugyanis, mint mondták, a minisztérium és a mezőgazdasági titkárság, nem utolsósorban a Prosperitati Alapítvány honlapján is pontos információkat olvashatnak feltételekről, határidőkről, pénzeszközökről.