2024. április 23., kedd

Megkezdték felkészüléseiket az elsősegélynyújtók

A csapat tagjai a gyakorlatban is sikerrel alkalmazzák az életmentést

A megannyi elektronikai eszköz, szerszám, konyhagép, közlekedési eszköz figyelmetlen kezelése súlyos baleseteket okozhat, de a stresszes, egészségtelen életvitel is hordoz bőven kockázatokat az utcán vagy a munkahelyen, például rosszullétet, ájulást eredményezve. Talán mondani sem kell, milyen óriási segítség ilyenkor egy hozzáértő elsősegélynyújtás, amíg meg nem érkezik a mentő. Sok esetben életmentő lehet.

Megkezdődött a felkészülés az idei versenyekre (Kiss Zoltán felvétele)

Megkezdődött a felkészülés az idei versenyekre (Kiss Zoltán felvétele)

Topolyán a Vöröskereszt községi szervezetének keretében már évek óta működik sikeresen elsősegélycsoport. Vezetőjüket, Tóth Bálintot, a szervezet önkéntesét kértük fel, hogy elemezze tavalyi tevékenységüket és vázolja fel idei terveiket, annak apropóján, hogy a napokban megtartotta idei első találkozóját a csapat.

– Az elsősegélynyújtás lényege nem abban áll, hogy szakmai értelemben vett orvosi ellátásban részesítsük a bajbajutottat, hanem az a cél, hogy az adott pillanatban megfelelő módon tudjunk reagálni – mondja Tóth Bálint. – Ezt megteheti a helyszínen található eszközök igénybevételével vagy az autóban, munkahelyen található elsősegélycsomag segítségével vagy mesterséges légzés alkalmazásával. De sokszor életmentő lehet a veszélyforrás megszüntetése, kiiktatása vagy a mentők hívásakor megfelelő információ adása a sérülés súlyosságáról. A tavalyi évről örömmel mondhatom, hogy fokozódó érdeklődés volt tapasztalható a fiatalok részéről. Nagyon jó az együttműködésünk a község általános és középiskoláival. Tavaly nem kevesebb mint 150 tanuló kapcsolódott be a munkába. Szép eredményeket hozott ez az együttműködés a tartományi versenyen is, amelyet Szabadkán tartottak meg. Az általános iskolások csapata feljutott az A csoportba, de a középiskolások is a jobbak között voltak a mintegy ötven csapatból álló mezőnyben.

Meddig tart egy felkészülési időszak, és konkrétan miket tanulnak meg a diákok ebben az időszakban?

– Az előkészületek mintegy két hónapos, eléggé intenzív munkát jelentenek. A legsúlyosabb sérülések, sebek, törések ellátására, az életmentésre, az újraélesztésre helyezzük a fő hangsúlyt, annál inkább, mert a versenyeken is ezeket követelik meg a csapatoktól. A legfontosabb a gyors és határozott reagálás, a lehető legszakszerűbb segítségnyújtás. Az előkészületek során nemcsak a versenyekre fókuszálunk, hanem a különböző bemutatókra is, amikor szemléltetni tudjuk a polgároknak, milyen fontos az elsősegélynyújtás. Ezenkívül jó az együttműködésünk a Magyar Vöröskereszttel, ennek révén tavaly részt vettünk a Csongrád megyei körzeti versenyen, idén áprilisban pedig Budapestre utazunk, az V. kerületbe, a közép-pesti katasztrófavédelmi versenyre.

Volt-e rá konkrét eset, amikor a gyakorlatban is hasznosították az itt szerzett tudást a fiatalok?

– Igen, nem is egyszer. Közlekedési szerencsétlenségek, otthoni balesetek alkalmával tudtak megfelelő – nyugodt lélekkel mondhatom –, életmentő segítséget nyújtani néhányuknak, sőt nekem személyesen is. Több esetben rosszullét, ájulás alkalmával érkezett a gyors segélynyújtás. Egyik legsúlyosabb eset egy fűrészgép által okozott sérülés volt, amikor szó szerint életet mentett egyik csapattagunk gyors és határozott fellépése.

Az idősebb korosztály tagjai be tudnak-e kapcsolódni a munkába, van-e részükről érdeklődés az elsősegélynyújtás iránt?

– Magukra a versenyekre inkább fiatalok jelentkeznek, habár nincs felső korhatár. Bárkit szívesen látunk, akár a versenyekre, bemutatókra folyó előkészületek során, akár csak érdeklődésből. Az idősebb korosztály számára külön is szervezünk ismeretterjesztést különféle témákban: munkahelyi baleset megelőzése a munkavédelmi törvény előírásaival összhangban, vagy a leendő gépkocsivezetők elsősegélynyújtási tanfolyamai révén. Egyébként minden érdeklődő jelentkezhet munkanapokon 7-től 15 óráig személyesen vagy a 715-621-es számon a Vöröskereszt topolyai székházában.