2024. április 20., szombat

Áder: Az EU stabilitása a Balkántól függ

Európa stabilitása a Balkántól függ – jelentette ki Áder János köztársasági elnök hétfőn, miután macedón kollégáját, Gjorge Ivanovot fogadta a Sándor-palotában.

Gjorge Ivanov és Áder János (Fotó: MTI)

Gjorge Ivanov és Áder János (Fotó: MTI)

Áder János kiemelte: a Balkán stabilitása pedig két dolgon múlik, azon, hogy erősödik-e vagy enyhül a Balkánra, így Macedóniára nehezedő migrációs nyomás, továbbá azon, hogy a balkáni országok rendelkeznek-e világos integrációs perspektívával. Egy világos integrációs stratégiának és perspektívának stabilizáló ereje lenne Macedóniára és a Balkán egészére – értékelte.

A magyar államfő kifejtette: Macedónia szándékai régóta világosak, csatlakozni szeretne az EU-hoz és a NATO-hoz, de a NATO esetében csaknem tíz éve, az EU esetében pedig több mint tíz éve „hitegetjük” az országot. A hitegetés évei után most már az érdemi tárgyalások megkezdésére lenne szükség – mondta.

Áder János a migrációval kapcsolatban közölte: köszönettel tartozunk Macedóniának, amiért erején felül teljesít e probléma megoldásában.

Gjorge Ivanov macedón köztársasági elnök hangsúlyozta: az EU és a NATO vezetőinek egyértelmű és világos üzeneteket kell küldeniük Macedóniának, olyan perspektívát, amellyel nem blokkolják, hanem segítik a csatlakozást, hozzájárulva a meglehetősen frusztrált közhangulat javításához.

Mint mondta, Macedónia és Magyarország együttműködése példa arra, hogy miként kell egy uniós tagállamnak és egy csatlakozni vágyó országnak a kapcsolatát alakítania.

Gjorge Ivanov köszönetet mondott Magyarországnak a támogatásért a migrációs krízis és Macedónia euroatlanti törekvéseinek vonatkozásában.