2024. március 28., csütörtök

Ötvenkét diák versenyzett

Középiskolásaink otthon vannak a fogyasztóvédelem témakörében

A hétvégén Zentán több, fogyasztóvédelemmel kapcsolatos rendezvényt is megrendeztek. Pénteken, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában ötödik alkalommal rendezték meg a vajdasági középiskolák fogyasztóvédelmi versenyét. Az idei megmérettetésen hat vajdasági község hat iskolájából 52 tanuló vett rész, ami mindenképpen egyfajta rekordnak tekinthető.

A versenyen legjobban szereplő tanulók részt vehetnek a GENIUS tartományi versenyén és egy budapesti utazáson is részt vehetnek, amelynek alkalmával azokba a bevizsgálási központokba is ellátogatnak, ahol a különböző fogyasztási cikkek minőségét ellenőrzik le az illetékesek. A megmérettetés elején Sava Vujičić, a verseny fő szervezője, a házigazdák nevében pedig Tóth Kornél, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, s többek között kihangsúlyozta azt is, hogy ez a megmérettetés nem arról szól, hogy ki lesz az első, hanem elsősorban arról, hogy ki milyen tapasztalattal gyarapodik, amelyeket a későbbiekben hasznosítani is tud.

A verseny egyik első díját Urbán Levente és Gyurcsik Heléna, az óbecsei Közgazdasági–Kereskedelmi Iskola tanulói nyerték el, akik kutatómunkájukban az egészségtelen ételek fogyasztóvédelmi aspektusait ecsetelték. Az óbecsei fiatalok a kortársaik körében egy felmérést is készítettek a téma kapcsán, amelyet ismertettek a prezentációjukban.

A szakmai zsűri tagjai úgyszintén első díjjal jutalmazták Jelena Miškeljin és Dunja Lukač, a nagykikindai Közgazdasági–Kereskedelmi Iskola tanulóinak a munkáját is, amelyben a kereskedők által alkalmazott, fogyasztókat megtévesztő trükkökről beszéltek, de a vásárlók számára is hasznos tanácsokat adtak, hogy miképpen kerüljék ki a lelkiismeretlen kereskedők által felállított csapdákat.

Tóth Réka és Törteli Judit, a Zentai Gimnázium tanulóinak kutatómunkáját úgyszintén első díjjal jutalmazta a zsűri. A versenyen második helyezést érdemeltek ki Alvizs Patrícia és Cabafi Leonetta, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola; Denis Vujičić és Branka Kanazirov, a zentai Egészségügyi Középiskola; valamint Bicskei Debóra és Karvák Angéla, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola diákjai, a harmadik díjat pedig Balassa Kornélia, a zentai Egészségügyi Középiskola; Homolya Kinga és Fodor Valentina, a törökkanizsai Dositej Obradović Középiskola; valamint Natalia Mega és Ivana Đalinac, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola tanulói érdemelték ki munkájukkal. A zsűri különdíjjal jutalmazta Pothorcki Krisztiánt, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola tanulóját, egyéb elismerésben pedig Pap Kinga, a zentai Egészségügyi Középiskola; Bartus Rebeka és Pósa Bettina, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, valamint Szeles Tímea és Orosz Nikolett, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola tanulói részesültek.