2024. március 28., csütörtök

A régió legnagyobb drogfogása

Egy tonna marihuánát vont ki a rendőrség az utcákról

Több mint egy tonna, a szlengben csak skunknak nevezett kábítószert foglalt le a rendőrség Újvidék és Palánka körzetében. A lefoglalt, egyébként nagyon erős kannabisz, becsült értéke 4 millió euró. E fogás során hat személyt tartóztattak le – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Nebojša Stefanović belügyminiszter.

Az eset kapcsán az ügyészség is közleményt adott ki, ebben kiemeli, hogy 1,1 tonna marihuána lefoglalását követően a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészség további kutatást rendelt el Szerbia egész területén. Rámutatott arra, hogy a letartóztatott bűnbanda tagjai a Koszovó és Metóhia tartomány területén, egy tartálykocsiban kialakított titkos tárhelyekben rejtették el a kábítószert, hogy miután elhagyta az országot, Európa területén értékesítsék. Az ügyészség a lefoglalt kábítószer 4-5 millió euróra becsüli.

A lefoglalt kábítószer értéke 4-5 millió euró (Beta)

A lefoglalt kábítószer értéke 4-5 millió euró (Beta)

Ez alkalommal a rendőrség letartóztatta a belgrádi D. P.-t (37), D. I.-t (49), P. I.-t (26) és S. I.-t (41), illetve a Novi Pazar-i B. K.-t. A letartóztatottak között van D. G. (49) is, akit a rendőrség azzal gyanúsít, hogy ő szervezte meg a bűnbandát, amely a déli tartomány területén már hosszabb ideje foglalkozott a skunk kábítószer beszerzésével, szállításával és eladásával, illetve a drog közép-szerbiai kereskedelmével, valamint forgalmazásával az EU területén.

Stefanović kiemelte, a drogfogás a régió legnagyobb fogásának számít.

– Ez is azt bizonyítja, hogy Szerbia kész arra, hogy a régió támasztéka legyen a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben. Egy tonna kábítószert távolítottunk el a utcákról, a gyerekeink elöl, amivel bizonyítottuk komoly elkötelezettségünket az effajta bűnözés elleni küzdelemben – hangsúlyozta a miniszter.

A SAVAMALA AZ ÜGYÉSZSÉG DOLGA

Nebojša Stefanović kitért a tavaly április 25-ére virradóra a Belgrád Savamala nevű részén történt, álarcosokkal kísért épületbontás körülményeinek feltárására is. Szerinte, a Savamala ügyét az ügyészségnek kell feltárnia. Kiemelte ugyanakkor, hogy nem elégedett ennek a szervnek a hatékonyságával.

– Nem vagyok mindig elégedett a hatékonysággal, de ha a gyorsaság és a között kell választanom, hogy a munkát úgy végezzék el, ahogy kell, a választás a jól végzett munkára esne – emelte ki Stefanović, és hozzátette, hogy az ügyet az állami szervek tudják a legjobban feltárni. Vagyis hagyni kell őket, hogy végezzék a munkájukat.

Nebojša Stefanović: Szerbia kész arra, hogy a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben a régió támasztéka legyen (Beta)

Nebojša Stefanović: Szerbia kész arra, hogy a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben a régió támasztéka legyen (Beta)

Arra a kérdésre, hogy elégedett-e a nyomozás hatékonyságával, mivel 11 hónap telt el az eset óta, és még mindig nem sikerült közelebb jutni a feltárásához, csak annyit válaszolt a miniszter, hogy vannak gyilkosságok, amelyeket 10-15 évig nem sikerült feltárni.

– Mi azonban megoldottuk azokat is – mondta.

SENKI NEM KÍVÁNTA A BALESETET

A belügyminiszter kijelentette ugyanakkor, nyomozás folyik annak feltárására, hogy felelősséggel tartozik-e valaki a Szerb Haladó Párt napokban elhunyt tagjának balesete miatt.

A párt egyik aktivistája ugyanis az Újvidék–Belgrád autópályán életét vesztette, miközben az egyik felüljáróra reklámplakátokat ragasztott. Az egyik szemtanú elbeszélése szerint az aktivista este kivilágítatlanul, váratlanul lépett az autópályára, ekkor gázolta el egy személygépkocsi. Ez a baleset később majdnem tömegbalesetté fajult. Előbb egy teherautó ütközött nekik, és csak egy hajszálon múlott, hogy a következő járművek idejében meg tudtak állni.

Stefanović elmondásai szerint a nyomozás fogja feltárni, hogy ki a felelős az eset miatt.

Újságírói kérdésre, miszerint a párt rendelte-e el, hogy éppen azon a helyen ragasszanak ki reklámplakátot, a miniszter elmondta, a férfi nem követett el bűncselekményt, csak plakátot ragasztott, de baleset történt. Mint mondta, senki nem akarta, hogy ez megtörténjen.