2024. március 28., csütörtök
ELNÖKVÁLASZTÁS 2017

A gyorsabb, erősebb, jobb Szerbiáért

Aleksandar Vučić: Senki sem játszhat az állammal

A Szerb Haladó Párt A gyorsabb, erősebb, jobb Szerbiáért mottójú kampányrendezvényét szombaton délben tartották meg Újvidék főterén. A megmozduláson felszólalt az államfőjelölt Aleksandar Vučić jelenlegi szerb kormányfő, Franco Frattini volt olasz külügyminiszter, az Európai Bizottság volt alelnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Maja Gojković köztársasági házelnök, Ivica Dačić szerb külügyminiszter, a Szerb Szocialista Párt elnöke Igor Mirović, vajdasági kormányfő Miloš Vučević, Újvidék város polgármestere.

Aleksandar Vučić (kép: Ótos András)

Aleksandar Vučić (kép: Ótos András)

Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, a választásokig tervezett mintegy kétszáz kampányrendezvényből már százat megtartottak, mindent el fognak követni annak érdekében, hogy a polgárok Aleksandar Vučićot már az első körben elnökké válasszák. Pásztor István hangsúlyozta: a vajdasági magyaroknak fontos Szerbia jövője, a vajdasági magyarok nem Szerbia barátai, hanem a Szerb Köztársaság polgárai, s hogy ez a hazájuk, a hazájukon belül pedig Vajdaság a szűkebb pátriájuk.

– Olyan országra van szükségünk, amely a külföldi befektetők számára vonzó, és amelyben minden egyén, család a saját számára kiszámítható jövőt lát. Érdekünk, hogy Vajdaság ismét Szerbia fejlődésének gyors mozdonyává váljon. Érdekünk a gazdasági, mezőgazdasági, infrastrukturális fejlődés, valamint a művelődés és oktatás terén, és mindaz, ami ezt a térséget élhetőbbé teszi. A többnemzetiségű Vajdaságot gazdagságként éljük meg, a nemzeti közösségek a kohéziónak és a biztonságnak a tényezői Szerbiában – mondta többek között Pásztor István.

Pásztor István szól az egybegyűltekhez

Pásztor István szól az egybegyűltekhez

– A kampányrendezvényen Ivica Dačić is a hatalmi koalíció közös jelöltjének, Vučićnak a támogatására buzdított és azt mondta, mindenki az SZHP elnökére szavazzon, aki máskülönben a szocialisták jelöltjét támogatta volna. Maga is az orosz–szerb kapcsolatok megőrzését szorgalmazta.

Az Oroszországgal megvalósított jó viszonyok folytatása mellett szállt síkra újvidéki kampánybeszédében Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke. Az újvidéki választási rendezvényen az államfőjelölt jelenlegi kormányfő elmondta, hazánk soha sem fog szankciókat bevezetni Oroszország ellen, de lényegesnek ítélte a nyugati államokkal épített kapcsolatokat és az európai csatlakozás folyamatát is. Arról beszélt, hogy Németországgal és Angela Merkel kancellárral minden eddiginél jobbak a kapcsolatok, a Berlinben hallott elismerő szavak Szerbia sikerét igazolják. Kifejtette: olyan Szerbiát épít, amelyben minden nemzetiség egyforma jogokkal rendelkezik. Aláhúzta még: az állam túlságosan is fontos ahhoz, hogy játszani lehessen vele és visszaadják azoknak, akik tönkretették korábban. Minden eddiginél magasabb nyugdíjakat és béreket ígért.