2024. április 20., szombat

Elismerés az újságíró szakmának

Varga Attila, a Magvető szerkesztője újságíró-díjas – A hétvégén átadták a Podolszki-díjakat és a VMÚE elismeréseit

Bácsfeketehegyen a XX. Podolszki József Irodalmi Emléknapon adták át a Podolszki publicisztikai pályázat díjait, valamint idén a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elismeréseit is e rendezvényen vehették át a kitüntetettek. Az ünnepségen jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere.

Varga Attila érdemeit Bencsik István méltatta (kép: Ótos András)

Varga Attila érdemeit Bencsik István méltatta (kép: Ótos András)

Az írott sajtó kategóriában Varga Attila, lapunk Magvető mellékletének szerkesztője és Szerda Zsófia, a Hét Nap újságírója megosztva kapta a VMÚE elismerését. Az elektronikus sajtó kategóriában a Pannon RTV Kincsesláda című műsora kapott elismerést, amit Gyarmat Angéla, Szalai Adrián és Búzás Zsuzsanna vettek át. A pályakezdő díjat Kurcinák Árpád, a VRTV újságírója és szerkesztője kapta, a szórványsajtó kategóriában pedig a Csernyei újság lett a díjazott, amelyet Nagy Erzsébet főszerkesztő képviselt. A VMÚE életműdíját Nagy Nándor, az Újvidéki Rádió nyugalmazott, de még aktív munkatársa kapta. Nagy a díj kapcsán elmondta, hogy egy életműhöz több évtized vagy egy egész élet kell.

– Az én életművem a rádióhallgatók füle hallatára zajlott és alakult. Az egyik alapkő a munkakönyvem lehetne, amelybe az első pecsétet 1958. szeptember elsején ütötték bele. Azóta az Újvidéki Rádióban dolgozom megszakítás nélkül, ami azt jelenti, hogy jövőre lesz 60 éve – mondta egyebek között az életmű-díjas Nagy Nándor.

Az újságíró-díjasok, a mikrofonnál Nagy Nándor

Az újságíró-díjasok, a mikrofonnál Nagy Nándor

A Podolszki József publicisztikai pályázaton Szerda Zsófia lett az első, a második helyezést pedig a szabadkai Soós Georgina szerezte meg, a harmadik Madár Anikó lett Újvidékről. Különdíjban részesült a nagykikindai Vadlövő Gabriella és Fehér Márta Szabadkáról. A Podolszki díjakat a Tóth Lívia, Máriás Endre és Bordás Katalin összetételű zsűri ítélte oda, a VMÚE elismeréseit pedig az egyesület elnöksége osztotta ki, amelyet Tóth Lívia elnök, valamint Léphaft Pál és Bencsik István alelnökök képviseltek.

A kiosztott díjak és elismerések kapcsán Tóth Lívia elmondta, hogy voltak egyértelmű és voltak kompromisszumos döntések.

– Mindig születnek kompromisszumos döntések, illetve mindig vannak kollégák, akik mindenki szerint megérdemlik az elismerést. Ez így volt az VMÚE díjainál is és a Podolszki pályázaton is. Voltak olyan munkák, amelyekre mindenki azonnal azt mondta, hogy díjazni kell, másoknál pedig vitatkoztunk. Én úgy gondolom, hogy nem kell még elsiratni a vajdasági magyar újságírást, mert ha vannak díjazható kollégák, és mindig jönnek a fiatalok, akkor még jó ideig lesz itt újságírás – mondta el Tóth Lívia.

A publicisztikai pályázat győztesei

A publicisztikai pályázat győztesei

Mint említettük, Szerda Zsófia, a Hét Nap újságírója és fotóriportere megszerezte a VMÚE díját írott sajtó kategóriában, valamint első helyezett lett a Podolszki József publicisztikai pályázaton is. A fiatal újságírónő szerint az újságírás legfőbb célja, hogy az emberek elolvassák a cikkeket.

– Ha hírekről van szó, akkor az objektivitás egy alapvető hozzáállás. Én egy művelődési rovatot szerkesztek és írok, és azt gondolom, hogy valahol muszáj szórakoztató jelleggel írni azokról a dolgokról, amik a művelődési életben történnek, legyen szó vajdasági, magyarországi vagy távolabbi művelődési történésekről. Igyekszem úgy széttekintetni, hogy kicsit mindenhonnan tudjak válogatni. Úgy kell írni, hogy az emberek elolvassák azt, amit írunk  – fogalmazott Szerda Zsófia.

A díjkiosztót a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének Lánc, lánc, eszterlánc... című irodalmi, zenés összeállítása előzte meg, amit Molnár Krekity Olga és Csőke András állított össze. A Podolszki József Irodalmi Emléknap keretében a megjelentek a délután során virágot helyeztek el Podolszki József, dr. Vajda Gábor, dr. Bányai János, Szilády János, Sárközi Ferenc és dr. Juhász Géza sírjánál. Emellett Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója és Berényi Emőke szerkesztő bemutatták Herceg János: Szikkadó földeken című könyvét, valamint részleteket vetítettek Vicsek Károly azonos című játékfilmjéből.