2024. április 19., péntek

A péterváradi Katonakórház falai mögött

Civil páciensek is igényelhetik a katonai-egészségügyi intézmény szolgáltatásait

A péterváradi Katonakórházat 1786-ban létesítették, II. József magyar király rendeletével összhangban. Európa legrégebbi, folyamatosan működő katonai-egészségügyi intézményeként tartják számon, amelyet még a háborúk idején sem zártak be. Idén ünnepli fennállásának 231. évfordulóját. A több éves múltra visszatekintő hagyomány és tradíció mellett kiváló szakorvosok látják el a katonai tisztségű, valamint a betegbiztosítással rendelkező magányszemélyeket is.

Dr. Bratoljub Brkljača ezredes, a katonakórház vezetője szerint a Köztársasági Egészségbiztosítási Alappal megkötött szerződés értelmében a létesítményben már hét éve a civil pácienseket is fogadják. Bárki igényelheti az említett intézmény egészségügyi ellátását, a szükséges vizsgálatok, valamint az általános sebészeti beavatkozások elvégzését.

– Más civil kórházakhoz hasonlóan működünk, de kizárólag felnőtteket látunk el. Az újvidéki önkormányzattal együttműködve igyekszünk még többet segíteni a dél-bácskai körzet pácienseinek, és a legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtani nekik. A polgároknak tudniuk kell, hogy az intézményünkbe is eljöhetnek, ha az általános orvostól beutalót kapnak. Ez az egyetemi hallgatókra is vonatkozik. A dél-bácskai körzet mellett egész Vajdaságból érkeznek hozzánk betegek, azzal, hogy az általános orvosuk által kiírt beutalót hitelesíteniük kell az Egészségbiztosítási Alap kihelyezett fiókintézeteiben, például Szabadkán, Nagybecskereken, Nagykikindán, Mitrovicán  – mutatott rá dr. Bratoljub Brkljača ezredes.

A létesítmény nagyon fontos Újvidék város és a körzet szempontjából, hiszen tehermentesíti a Vajdasági Klinikai Központot és a kamenicai kórházat is. Az ellenőrzések mellett általános sebészeti beavatkozásokat is végeznek. A civil páciensek leginkább laparoszkópos sérvműtétre, valamint epeműtétre érkeznek a Katonakórházba, ahol az orvosi beavatkozásoknál, valamint a szükséges ellenőrzéseknél sem kell annyit várni, mint más intézményekben.

– Városi kórház szerepét töltjük be Újvidéken, a jól megszervezett egészségügyi ellátásnak köszönhetően a Vajdasági Klinikai Központ és a kamenicai kórház mellett látjuk el folyamatosan a betegeket. Az elmúlt évben 1200 civil páciensen végzett műtétről számolhatunk be. Egy-egy sebészeti beavatkozást megelőzően a beteget még érkezésének napján kivizsgáljuk. A páciens ezután megkapja azon szükséges leletek listáját, amelyeket el kell készíttetnie. Ezután várólistára kerül a beteg. A vizsgálatokat bármelyik egészségházban, illetve nálunk is elvégezhetik, azonban ehhez is a választott orvos által kiírt beutaló szükséges. Majd altatóorvosunk végleges szakvéleménye a döntő. Nálunk a várakozási idő jóval rövidebb, hozzávetőlegesen három hónapot tesz ki. Intézményünk aránylag kicsi, 120 ággyal rendelkezik. Ez a szám lehet, hogy első hallásra kevésnek tűnik, azonban a sebészeti osztályon a betegek aránylag gyorsan sorra jutnak, mivel a Katonakórházban két sebészeti terem működik. Korábban egy epeműtét alkalmával 10–15 napig is bent feküdt a lábadozó beteg, most viszont a laparoszkópos eljárásnak köszönhetően egyik nap megműtik a pácienst, másik nap már mehet is haza. Így a gyógykezeltek száma magas. A szolgáltatásainkat igénybe vevő személyektől pozitívak a visszajelzések, elégedettek az egészségügyi ellátással. Egyes szakorvosi rendelő-részlegeinken csupán egy orvos dolgozik, mégsem kell annyit várniuk a betegeknek. A leggyakoribb panasz, amellyel felkeresnek bennünket, hogy bizonyos egészségházakban az általános orvos által kiírt beutalóhoz nem jutnak olyan könnyen hozzá. Végül azonban azok is megkapják, akik erre panaszkodnak. Érdekes jelenség, hogy a körzet kisebb községeiben, Temerinben, Belcsényben, Zsablyán könnyebb beutalóhoz jutni, mint Újvidéken. Ez feltételezhetően azzal is magyarázható, hogy az említett településeken az egészségházak nem rendelkeznek szakorvosi rendelő-intézettel. Leginkább ezzel a kérdéssel fordulnak hozzánk, viszont ez ügyben a Köztársasági Egészségbiztosítási Alaphoz, vagy az adott egészségügyi intézményhez kell fordulni információért – hangsúlyozta dr. Bratoljub Brkljača ezredes.

A páciensek a péterváradi Katonakórház számos egészségügyi szolgáltatásáról telefonon is tájékozódhatnak. A sebészeti osztály telefonszáma 021/4835-641, a belgyógyászati osztály a 021/4835-640-as telefonszámon érhető el, a neuropszichiátriáé a 021/4835-656. A laboratórium telefonszáma 021/4835-655, a röntgenosztály 021/4835-648. Az urológus munkájáról a 021/4835-520-as, míg a nőgyógyász beosztásáról a 021/4835-644-es telefonszámon érdeklődhetnek.