2021. december 1., szerda
A VASÁRNAPI FEKETE MELLÉ

Sehogyan sem volt az jó

A régi viccben a városkába tévedő idegen megkérdezi a helybelit, szerinte melyiket válassza a két szálloda közül. A felelet: Mindegy, uram, holnap reggel úgyis azt gondolja majd, hogy éppen a másikat kellett volna.

Vagyis: vannak esetek, amikor az ember nem tud dönteni a két lehetőség között, vagy pedig előre tudja, hogy nincs jó választási lehetőség. Ilyenkor az egyetlen tanács, hogy próbálja meg a kevésbé rosszat.

Pontosan ilyen dilemma előtt álltak a múlt hétvégén a szerb röplabdakupa Novi Pazar-i szervezői. Tudták előre, bármit is tesznek, valaki úgyis beleköt, hiszen a fővárosi bulvárlapoknak mindkét választási lehetőség pompás alkalmat ad a botrányról szóló tudósításra.

Mint megannyi esetben Szerbiában, most is a himnusz került a gyújtópontba. Eljátszani a kupadöntő megnyitóján, vagy sem, ez volt a kérdés. Csaknem öt éve már annak, hogy a labdarúgó-válogatott akkor újonnan kinevezett kapitánya, Siniša Mihajlović elhatározta, majd rendeletben ki is adta, hogy a meccsek előtt a focisták kötelesek énekelni a himnuszt, különben büntetni fog. Erre már az első mérkőzésen alkalma is adódott, hisz a Novi Pazar-i Adem Ljajić nem énekelt. A kapitány, mi sem természetesebb, kitette a csapatból. Pár hónapra rá a röplabdakupa-döntőt Novi Pazarban játszották. Több sem kellett az ottani szurkolóknak, a himnuszon töltötték ki haragjukat Ljajić büntetése miatt, kifütyülték az ünnepélyesnek tervezett pillanatot, és kerekedett is az egészből jó nagy botrány. Négy év telt el, a szervezést ismét Novi Pazar kapta. A szervezők nem tudták, mitévők legyenek. Ha most is kifütyülik a himnuszt – amire a törzsszurkolók fel is készültek –, botrány lesz, ha pedig himnusz nélkül megy a megnyitó, akkor is szó éri a ház elejét. Tekintettel arra, hogy a szabályzat nem írja elő, hogy a megnyitón kötelező a himnusz, tájékoztatták a szövetséget, hogy a kisebb bajt választják, tehát himnusz nem lesz.

Ahogyan azt várni lehetett, a fővárosi bulvárlapok számos hazafival együtt lecsaptak, bár szívük szerint jobb lett volna, ha van himnusz és füttykoncert is, abból még nagyobb botrányt csaphattak volna. Még a szövetség vezetőit is emlegették, felidézve, hogy az előző elnök nem szavazott Koszovó ellen, ahol szavaznia kellett volna, az új pedig, lám, elnézi, hogy ott délen nyíltan és büntetlenül gyalázzák az ország szimbólumát.

Folytatása a bajnoki rájátszás elődöntőjében várható a C. zvezda és a Novi Pazar fővárosi elődöntős meccsein. Lesz ott mindenféle szidalom, de remélhetőleg a tettlegesség elmarad. Egy következő alkalomig.