2024. április 24., szerda

Személycserék, jelentések, programok

Kinevezték a turisztikai közvállalat igazgatóját – Új tag a községi tanácsban – Személycserék a községi képviselő-testületben

A topolyai községi képviselő-testület tegnap megtartotta sorrendben hetedik ülését, melyen harminc napirendi pont került megvitatásra és megszavazásra. Az ülésen 38 képviselő vett részt, valamint több községi intézmény vezetője.

Fotó: Benedek Miklós

Fotó: Benedek Miklós

A községi képviselő-testület előző, hatodik ülése jegyzőkönyvének megvitatását követően sor került a Szabadkai Történelmi Levéltár, a Községi Múzeum, a Piac Közvállalat, a Községi Jogvédő, az Idegenforgalmi Szervezet, illetve a Rendkívüli Helyzetek Törzskara 2016-os évre vonatkozó tevékenységéről szóló jelentések megvitatására, valamint ugyanezen intézmények idei évi programjairól, illetve terveiről esett szó. Emellett több határozat is született, többek között külső könyvvizsgáló alkalmazásáról Topolya Község 2016-os évi költségvetésének zárszámadásához, az újvidéki székhelyű Vajdasági Településrendezési Intézet terület- és településrendezési közvállalat társalapításáról, a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Hulladékgazdálkodási Kft. 2017. évi gazdálkodási programjának jóváhagyásáról, valamint a topolyai Telekrendezési, Útkezelési, Közművesítési és Településtervezési és -rendezési Közvállalat alapszabályának jóváhagyásáról, ugyanakkor több iskolaszéki tag felmentéséről és kinevezéséről.

Az ülésen több, a községi képviselő-testületet érintő személycsere is történt. Elsősorban meg kell említeni a Nemanja Simović mandátumának megszűntéről szóló határozatot, ugyanakkor a kkt eddigi megbízott titkárát, Nikolovics Elzát felmentették hivatalából, így a titkári posztot a jövőben Deák Đukić Magdaléna okleveles jogász tölti be. Az ülésen az is kiderült, hogy a korábban a topolyai helyi önkormányzat gazdaságfejlesztési és idegenforgalmi kérdésekkel megbízott tagja, dr. Vikor László helyét a polgármester, Kislinder Gábor javaslata alapján a pobedai Mészáros Heléna veszi át, akit a jelenlévők többsége szavazatával is támogatott. Az így felszabadult képviselői hely betöltéséről a testület következő ülésén döntenek.

A községi képviselő-testület tegnapi ülésén titkos szavazással megválasztották a Topolya Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatóját is. Az egyetlen jelölt a korábbi megbízott igazgató, Danica Vrekić volt, akit a jelenlévők nagy többséggel támogattak. Az ülés folyamán a turisztikával megbízott közvállalat munkásságát bemutató jelentésből megtudhattuk, hogy a helyi önkormányzat az idén nagyobb mértékben támogatja a szervezet működését, és ezzel a világszerte megfigyelhető tendenciát követi, miszerint az illetékesek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a turizmus fejlesztésére. Vrekić beszámolójából az is kitűnt, hogy a tavalyi évben több vendégéjszakát, összesen 11 000-et regisztráltak, mint a korábbi években. A turizmussal kapcsolatban szóba kerültek környezetvédelmi és területrendezési kérdések is, ugyanis mindezek kihatnak az idegenforgalomra.

Az ülés végén a képviselők feltehették kérdéseiket a testület tagjainak, ennek során szó esett a község tulajdonában lévő ingatlanok és helyiségek használati jogairól, a környezetvédelemről, és a helybeli egészségházról is, amelynek anyagi gondok miatt zavartalan működése is veszélybe kerülhet, s amely gondok megoldására egyelőre nem találtak megoldást az illetékesek.