2024. április 25., csütörtök

Kevés az örökbe adás az állatmenhelyen

Az idei évtől a kutyák mellett a kóbor macskák befogását is végzik majd

Nagy változásokon ment keresztül a szabadkai állatmenhely az elmúlt időszakban, s egészen más kép fogadja a belépőt, mint korábban. Igencsak lepusztult körülmények jellemezték korábban a menhelyt, azonban a ráfordított millióknak most végre megvan a látszatja és további bővítéseket is terveznek, így többek között folynak az előkészületek a macskák befogadására is.

Aleksandra Bukvić, az állatmenhely zoohigiéniai csoportjának vezetője lapunknak elmondta, az objektum megfelel az európai uniós standardoknak, és az egyik legszebb és legszínvonalasabb állatmenhely Szerbiában.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A tavalyi év folyamán igen sok munkálatra sor került, melyek még az idén is folytatódnak. Elkészült a raktár, továbbá az a helyiség, ahol a beérkező állatokat fürdetjük, nyírjuk és kifésüljük a bundájukat, és hamarosan elkészülnek egyéb mellékhelyiségek is, például az, ahol majd az állatok ételét készítjük elő, s ahol a hűtőház is helyet kap. A karanténrészleget tovább bővítettük, és teljesen megújult a tiszta rész is, ahová a karanténból átkerülnek a kutyák. Itt ötven új boxunk van, melyek mindegyikében új kutyaház is van, s most érkezett további 170 új kutyaház, illetve mindegyik boxban van egy homokos, vagyis egy puha rész is, ami a kutyák és egészségük szempontjából nagyon fontos. Időközben elkészült még egy részleg, ahol a kóbor macskák elhelyezését tervezzük. Ennek keretében úgyszintén lesz egy izolációs rész, ahol tizennégy boxot alakítottunk ki a macskák elhelyezésére, ahonnan pár hét után átkerülnek majd a tiszta részbe, melyben a tervek szerint mintegy 30–50 befogott macskát tudunk elhelyezni – tudtuk meg a vezetőtől, aki hozzátette, várhatóan a tavasz folyamán indul be a kóbor macskák befogása. A tervek szerint az állatmenhely az idén még egy részleggel bővül, mégpedig egy úgynevezett edzőközponttal, ahol a kutyák futhatnak, játszhatnak, illetve ahol a szocializációs foglalkozásokat tartják majd.

Aleksandra Bukvić (Fotó: Gergely Árpád)

Aleksandra Bukvić (Fotó: Gergely Árpád)

A Gányó sori állatmenhely összesen 260 kutyát képes befogadni, jelenleg pedig 185 eb vár gazdára. Átlagosan hetente 3–5 kutya érkezik a menhelyre, miközben ugyanennyit sikerül havi szinten örökbe adni, úgyhogy mindenképpen szeretnének ezeken a mutatókon javítani, és a jelenleginél több kutyának gazdit találni. Az év utolsó heteiben a petárdázás miatt nagyon sok kutya elszökik otthonról rémületében, így ebben a periódusban a menhelyre is több kutyát visznek be, mint egyébként.

A menhely emberei folyamatosan járják a várost, elsősorban az iskolák, egészségügyi és közintézmények környékét ellenőrzik, és gyűjtik be a kóbor ebeket, ezenkívül a kommunális rendőrség riasztására és polgári bejelentés alapján is kimennek a helyszínre. Első lépésben azt ellenőrzik, hogy van-e a befogott kutyának csipje, melyből kiderül, hogy ki az állat gazdája, akit megpróbálnak értesíteni. Amennyiben a kutya nincs becsippezve, beviszik a menhelyre, ahol megvizsgálja őt az állatorvos, megkapja a szükséges oltásokat, a csipet, és féregtelenítik. Egy állat normális esetben két hétig áll megfigyelés alatt a karantén részlegben, melyet a sterilizáció követ. Ha azonban a kutya rossz egészségi állapotban került a menhelyre, akkor ez a periódus hosszabb, akár másfél-két hónapig is eltarthat, melynek során megkapja a szükséges kezeléseket és feltáplálják, majd amikor már elég erős hozzá, akkor végzik csak el az ivartalanítását. Miután a kutya a beavatkozás után teljesen felépül és megerősödik, átkerül az úgynevezett tiszta részbe, ahol megkezdődik a szocializációja, és ettől a ponttól már csak arra vár, hogy valaki örökbe fogadja.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A kutyák szocializációját a szabadkai Kinológiai Társaság kutyaoktatói végzik, akik a menhely dolgozóit is kiképzik a kutyákkal való edzésekre, s ők a végén vizsgát tesznek s megkapják az engedélyt. Eddig mintegy hatvan kutya ment át a programon, és tíz olyan emberünk van, akik megszerezték a kutyavezetői vizsgát. Egyébként a menhelyen jelenleg tizenegy ember dolgozik, akik között van egy állatorvos és két állat-egészségügyi gondozó is. A menhelyen lévő kutyák havi szinten mintegy 2,5–3 tonna ételt fogyasztanak el, szerencsére van elég élelem, és látszik is rajtuk, hogy jól tápláltak. Amíg itt vannak, megkapják a kellő törődést és szeretetet is, talán nem annyit, mint amennyire szükségük van, de nem is az a célunk, hogy hosszú ideig a menhely lakói legyenek, hanem éppen ellenkezőleg, igyekszünk minél hamarabb megfelelő gazdit találni nekik, akiknél igazi otthonra lelnek. Sok az öreg kutya a menhelyen, illetve az olyanok, amelyeknek valamilyen fizikai sérülésük van, ők úgyszintén gazdára várnak, és volt már rá példa, hogy valaki éppen bennük látta meg azt a valamit, amit keresett, és egy ilyen kutyát vitt haza. A legtöbb menhelyre kerülő kutya igen nehéz életet tudhat maga mögött, éheztek, fáztak, sokukat bántalmaztak, úgyhogy ők aztán igazán tudják értékelni és meghálálni, ha egy szerető családhoz kerülnek, ezért is biztatok arra mindenkit, hogy ha teheti, adjon egy esélyt nekik, s fogadjon örökbe egy kutyát a menhelyről – mondta el Aleksandra Bukvić.