2024. április 19., péntek

Grayson Perry brit művész kiállítása Újvidéken

Újvidék első a közül az öt nyugat-balkáni város közül, ahol a British Council az év végéig bemutatja Grayson Perry kortárs brit művész Apró ellentétek hiúsága című kiállítását.

Az április 7-e és május 20-a között a Vajdasági Kortárs Művészetek Múzeumában látható kiállítás hat, monumentális méretű, 2×6 méteres kárpitot foglal magában, amelyek az angol társadalmi osztályok közti mobilitást mutatják be, és megjelenítik az egyes osztályok ízlésvilágának sajátosságait. A szőtteseket William Hogarth 18. századi angol festő A kéjenc élete című, metszetekből álló sorozata inspirálta. A kárpitokon ábrázolt történetek főszereplője Hogarth kitalált hőse, Tim Rakewell, akinek életét a gyermekéveitől tinédzserkorán át, autóbalesetben bekövetkezett haláláig kísérhetjük végig. A falikárpitok részletgazdagok, rendkívül színesek, és komplex módon mutatják be a brit emberek életére jellemző excentrikusságot és egységességet, kezdve a különféle enteriőrök kialakításától a politikai tüntetéseken át egészen a hírességekről szóló pletykákig. A szőttesek a korai reneszánsz alkotások kompozícióit idézik meg, és nemcsak művészeti, de szociálpolitikai kutatásokra is ösztönöznek.

A 2003-ban Turner-díjjal kitüntetett Grayson Perry a generációjának egyik legismertebb brit művésze, aki kerámiáiról, szobrairól, rajzairól, grafikáiról és szőtteseiről, de excentrikusságáról és Clair nevű női alteregójáról is ismert. Alkotásaiban a népművészeti elemek mellett kézműves mesterségek technikáit is alkalmazza, ezáltal kifejezetten intim tartalmú, dekoratív tárgyakat hoz létre, melyek készítésekor a kísérletezésre helyezi a hangsúlyt, ezáltal pedig lerombolja az akadémizmusban uralkodó elitista osztályozásokat.

Az Apró ellentétek hiúsága című kiállítás hat, nagyméretű falikárpitot, William Hogart műveinek nyolc printjét, húsz fakszimilét, valamint három dokumentumfilmet tartalmaz, melyek a projekt előkészületi fázisában, Perry nagy-britanniai utazásai során készültek. A kiállítás a Britsh Council és az Atrs Council közös tulajdona, melyet a londoni Southbank Centre irányít; a művész és a londoni Victoria Miro Galéria ajándéka, a BBC Channel 4 támogatásával, az Art Fund, a Sfumato Alapítvány és az AlixPartners cég szervezésében jött létre, Újvidéken pedig a British Council és a Vajdasági Kortárs Művészetek Múzeuma szervezésében az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021 program keretében, a Köztársasági Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, Újvidék Város Közművelődési Igazgatósága és a KPMG vállalat támogatásával valósul meg.