2024. április 25., csütörtök

Találkozott Donald Trump és Angela Merkel

Az Egyesült Államok és Németország közös érdekeit hangsúlyozta Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtóértekezletén pénteken a washingtoni Fehér Házban Donald Trump amerikai elnök. Donald Trump és Angela Merkel első ízben találkozott egymással.

Trump a sajtóértekezlet elején elhangzott nyilatkozatában megerősítette: az új amerikai kormányzat változatlanul támogatja a NATO-t, de megismételte: szükségesnek tartja valamennyi NATO-tagállam növekvő mértékű anyagi hozzájárulását az észak-atlanti szervezethez. Az amerikai elnök elismerően szólt Angela Merkel, illetve Németország szerepvállalásáról a NATO-ban. Ugyancsak méltatta Berlin közreműködését az afganisztáni nemzetközi misszióban.

Donald Trump köszönetet mondott a német kancellárnakaz ukrajnai válság békés rendezése érdekében tett erőfeszítésekért, és ezzel kapcsolatban megemlítette a francia elnök, Francois Hollande szerepét is.

Az elnök hangsúlyozta a terrorizmus elleni küzdelem fontosságát, s ismételten hitet tett a határok ellenőrzése mellett. "A bevándorlás nem jog, az állampolgárok biztonsága az első" - jelentette ki.

Németország és az Egyesült Államok állást foglal az ukrajnai békefolyamat mellett és együttműködik a minszki megállapodásban foglaltak megvalósítása érdekében - jelentette ki Angela Merkel német kancellár az amerikai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A kancellár örömét fejezte ki amiatt, hogy az amerikai elnök is hitet tett a minszki folyamat mellett.

Merkel hangsúlyozta, hogy szükség van a biztonságos és szuverén Ukrajnára, de utalt az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok javítására is, ha - mint fogalmazott - sikerül megoldani az ukrajnai problémákat. A minszki megállapodás ehhez jó alapot teremt, de sajnos még nem sikerült kellő mértékben előrelépnünk - jelentette ki a kancellár.

Angela Merkel mindazonáltal nem említette, hogy látna lehetőséget az Oroszországgal szemben - Ukrajnával kapcsolatban - bevezetett szankciók megszüntetésére.