2024. április 16., kedd
ELNÖKVÁLASZTÁS 2017

Čanak ismét a lusztrációt szorgalmazza

Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke és államfőjelöltje szerint továbbra sem késő megkezdeni az átvilágítás folyamatát. Mint a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében aláhúzta, 2000 októberében személyesen kérte és kezdeményezte, hogy az illetékes szervek tiltsák be a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerb Radikális Párt, a Jugoszláv Egyesült Baloldal és a Szerb Egységpárt működését, vezetőiket pedig vonják felelősségre, azaz vizsgálják felül, hogy milyen szerepük volt a kilencvenes évek történéseiben. A kezdeményezést a VSZL koalíciós partnerei nem támogatták, így a folyamat el sem kezdődhetett – emelte ki Čanak.

– Ha megkezdődött és befejeződött volna az átvilágítás, Szerbiának ma jóval kevesebb problémával kellene megküzdenie. Szerbiát belülről tisztították volna meg, ezáltal pedig  egyszerűbbé vált volna a megbékélés folyamata és az együttélés a régió országaival, nemzeteivel. Ugyanakkor továbbra sem késtünk el a lusztrációval. A kilencvenes évek politikai, politikusi és államvezetési struktúráinak átvilágítása fontos fegyver a korrupció ellen és a független bíróságokért folytatott küzdelemben, valamint a regionális megbékélés folyamatában – fogalmaz Čanak.

Egy másik, szintén tegnapi közleményében a VSZL elnökjelöltje Ivica Dačićot, a Szerbiai Szocialista Párt elnökét vádolta meg álpatriotizmussal, mivel úgy véli: Szerbia érdekei helyett más országok, azaz Oroszország érdekében tevékenykedik. A közlemény folytatásában Čanak felidézte, hogy az SZSZP, megalakítása és hatalomra kerülése óta, milyen károkat okozott Vajdaság Autonóm Tartománynak, illetve az autonómiának.