2024. március 29., péntek

Sokfajta támogatás a termelőknek

Lakossági fórum Zentán a mezőgazdasági támogatásokról

Az aktuális mezőgazdasági pályázatokról és fejlesztésekről tartottak kedden este lakossági fórumot a zentai városháza dísztermében. A tartományi mezőgazdasági titkárság, a mezőgazdaság-fejlesztési alap és az illetékes köztársasági szervek képviselői az időszerű mezőgazdasági kérdésekről és a termelőknek szánt támogatásokról számoltak be.

A tartományi mezőgazdasági titkárság a 2017. esztendőre az előző évhez képest mintegy félmilliárd dinárral többet, azaz 1,5 milliárd dinárt különített el a nyilvántartásba vett termelőknek szánt vissza nem térítendő támogatásokra – emelte ki ismertetőjében Vladislav Krsmanović, a tartományi mezőgazdasági titkár helyettese, s megjegyezte, hogy huzamosabb idő után a mezőgazdasági minisztérium és a tartományi mezőgazdasági titkárság egységes agrárpolitikát igyekszik kialakítani. A titkárság az idén eddig öt pályázatot írt ki, amelyeken a termelők öntözőrendszerek kiépítésére, jégkárelhárító rendszerek beszerzésére, üvegházak felszerelésére, fóliasátras termeléshez szükséges felszerelés vásárlására és szarvasmarhafarmok felszerelésére kérhetnek támogatásokat, egy pályázatot pedig méhészeti felszerelés és méhcsaládok beszerzésére is kiírtak. Ezenkívül hús-, tej-, gyümölcs- és zöldségfeldolgozáshoz, bor és más alkoholos italok gyártásához szükséges eszközök fejlesztésére és beszerzésére is tervezik pályázat kiírását, valamint társfinanszírozásban traktorok és kapcsolóeszközök beszerzésére is támogatást szándékoznak nyújtani. A pályázatokkal kapcsolatban bővebb információt a tartományi titkárság honlapján, illetve a községi közigazgatás mezőgazdasági ügyekkel foglalkozó irodájában szerezhetnek az érdeklődők – mondta el a tartományi tisztségviselő, s hozzátette, hogy remélhetőleg 15 napon belül a 18–40 éves mezőgazdasági termelők számára egy startupprogramot is elindítanak, amelynek keretében a pályázók a projektumaik alapján előleghez juthatnak. A pályázatok elbírálásának alkalmával a fiatal termelők, a nők és a szórványban élők élveznek elsőbbséget.

Aleksandar Bogdanović, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap vezetője a hitellehetőségekről tájékoztatta az egybegyűlteket. Ezek közül a mezőgazdasági gépek beszerzésére kiírt kölcsönöket emelte ki, amelyek továbbra is a legnépszerűbbek a termelők körében. Az érdeklődők maximálisan 40 000 eurós összeget kérhetnek, ötéves törlesztési és hat hónapos türelmi idővel, 1,5 százalékos kamattal. A fejlesztési alap kölcsönt nyújt még öntözőrendszerek kiépítésére, üvegházak, fóliasátrak kiépítésére, jégelhárító rendszerek kiépítésére stb.

Žarko Radat, a mezőgazdasági kifizetésekkel foglalkozó igazgatóság vezetője beszámolójában megjegyezte, hogy az elmúlt év folyamán a hivataluk 6815 Zenta községbeli szubvenciós kérelemnek tett eleget, s tekintettel arra, hogy a község területén 1848 bejegyzett gazdaság van, a Tisza menti község termelői jól kihasználják a különböző támogatásokat.

A lakossági fórumon Radivoj Nadlački, a mezőgazdasági miniszter tanácsadója cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint módosul a tej után fizetett támogatás összege, s elmondta, hogy literenként továbbra is 7 dinárt fizetnek, és a kifizetés módja sem változik. Megjegyezte, hogy a mezőgazdasági miniszter kilátásba helyezte, hogy a jövő évtől a tej minőségi osztályozása alapján végzik majd a kifizetéseket. A mezőgazdasági termelőknek szánt támogatásokról szólva újdonságként kiemelte, hogy traktorok beszerzésére az idén gyümölcsösök, szőlészetek, konyhakertészetek tulajdonosainak is szubvenciókat biztosítanak. Ezt a támogatást mindazok kérhetik, akik nyilvántartásba véve legkevesebb fél hektáron aprógyümölcsöt, egy hektáron gyümölcsöt termesztenek, illetve legalább ekkora földterületen foglalkoznak konyhakertészettel. A szabályzat remélhetőleg már a napokban megjelenik – jegyezte meg a mezőgazdasági miniszter tanácsadója.

Nagyon fontos, hogy a gazdák jelentkezzenek a pályázatokra, mert ha nem teszik meg, ezt az összeget mások használják föl – hangsúlyozták a jelen lévő mezőgazdasági szakemberek.

Az illetékesek elmondták még, hogy a mezőgazdaságot érintő szabályzatokban idén is várhatók változások, melyek a termelés segítésére, az ügyintézés hatékonyságának növelésére irányulnak.