2024. április 19., péntek

Megemlékezés Kishegyesen

A kishegyesiek az 1848-as forradalomról és szabadságharcról hagyományosan a Nyugati temetőben lévő, 48-as emlékműnél emlékeztek meg. A kishegyesi helyi közösség ez alkalommal az Ady Endre Kísérleti Általános Iskolával közösen szervezte meg az ünnepi műsort.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének határon túli magyarokhoz szóló levelét az idén Madarász Bernadett, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának alkonzulja olvasta fel. A kishegyesi helyi közösség nevében Mohácsi Zoltán tanácselnök köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy a kishegyesiek szerencsések, hogy olyan helyen emlékezhetnek, ahol a szabadságharc utolsó csatája zajlott. 1848-ban a magyarság identitástudatának alapjai teremtődtek meg, ami a mai napig útmutatóul szolgálhat – fogalmazott. Az ünnepi megemlékezésen felszólalt Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere is. Elmondta, hogy az összefogásnak megtartó ereje van, ám ehhez bizalomra van szükség.

Az ünnepi műsorban fellépett az általános iskola énekkara és szavalói. A szavalókat Molnár Krekity Olga készítette fel. A műsor után a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait az emlékmű lábánál. Magyarország nevében Madarász Bernadett alkonzul, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Linka B. Gabriella és Kecskés Endre, a Vajdasági Magyar Szövetség kishegyesi községi szervezete nevében Sándor István, Juhász Bálint és Kerekes Zoltán, a kishegyesi önkormányzat nevében Szűgyi István és Zlatko Popović koszorúzott. A Nők Kishegyesi Fórumának vendégeként jelen voltak a szatymazi Gondozási Központ képviselői is, ők szintén koszorút helyeztek el az emlékműnél.