2024. március 29., péntek

Soha el nem csüggedni

A forradalom és szabadságharc emlékezete Csókán

Kedden este Csókán a Művelődési Házban a Rákóczi férfikórus előadásában a Himnusz vezette be az ünnepi műsort, amelyet a művelődési és oktatási központ szervezett március 15-e alkalmából.

Az egybegyűltek előtt Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakciójának vezetője mondott ünnepi beszédet, majd a férfikar Kossuth-nótákat adott elő.

– Történelmünk meghatározó eseményére, az 1848–49-es szabadságharcra emlékezünk, arra az eseményre, amely nemzetté válásunk kiváltója és az összetartozás egyik kifejezője, a polgári átalakulás, a későbbi boldog békeidőket megalapozó esemény. Ha nincs forradalom és szabadságharc, akkor nem lehetett volna kiegyezés sem, és nem indult volna meg az élet minden területére kiterjedő látványos fejlődés. A forradalom leverése után az áprilisi előremutató törvényeket visszavonták, de ezek később viszonyítási alappá váltak, és részint megvalósultak a kiegyezéssel. E törvény egyes kitételei egészen az 1949-es magyar alkotmány meghozataláig érvényben maradtak. A forradalom és szabadságharc ügyéért az ellentéteket félretették. A nemes ügyekért nekünk is félre kell tennünk az ellentéteket, a céljaink érdekében együtt kell működni. Időnként erőt kell mutatni, mert különben nem vesznek komolyan bennünket. Így volt ez az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején is. Az akkori Magyarországon minden harmadik család valamelyik tagja aktív részese volt a szabadságharcnak, és többek között ezért él még ma, 169 év után is olyan eleven a köztudatban március 15-e emléke. Most, amikor sokan temetik a vajdasági magyar közösséget, mert a számunk háromszázezer alá csökkent, akkor erőt adnak Kossuth szavai: soha le nem mondani, soha el nem csüggedni, ha kell, mindig újrakezdeni! Erős szövetségesek nélkül a magyar közösség nem tudja sikerre vinni az elképzeléseit, így volt ez 1848–49-ben is, amikor a bécsi udvar erős szövetségesekkel tudta csak leverni a szabadságharcot. Ezért fontos, hogy nekünk, ma elő magyaroknak a célkitűzéseinkhez – legyen szó a kis létszámú osztályok megmaradásáról, a részarányos foglalkoztatásról vagy a gazdasági helyzetünk javításáról – olyan szövetségeseink legyenek, akik megértik elképzeléseinket, és támogatják azok véghezvitelét. Az elmúlt években ilyen partnerkapcsolatok kiépítésére törekedtünk, és törekszünk a jövőben is – mondta ünnepi beszédében Pásztor Bálint.

Az ünnepi programban színpadra lépett még a Pannónia férfikar a Bánát tamburazenekar kíséretében, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa Korponai László, Nyilas Árpád (gitár) és Rúzsai Ildikó (zongora) kíséretében, valamint Verebes Krnács Erika előadóművész, Nagy Alex és Rókus Zoltán szavalók.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Kormányos László, a VMSZ tartományi képviselője, Orosz Urbán Csilla, Törökkanizsa és Balázs Ferenc, Csóka alpolgármestere, valamint Olaj Tibor, a csókai és Újhelyi Nándor, a törökkanizsai képviselő-testület elnöke.