2024. március 29., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

A válogatottszünet kizökkentheti a Videotont

A március 25-ei portugál–magyar meccs miatt három hétig nem lesz NB I.

Bernd Storck szövetségi kapitány óhajának megfelelően immáron hagyományosnak mondható, hogy a magyar labdarúgó-bajnokság élvonala plusz szabad hetet tart a válogatott aktuális tétmérkőzése előtt. A csapat a világbajnoki selejtezők B csoportjában négy forduló után két győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel a 3. helyen áll, és március 25-én fontos meccset vív Portugália ellen Lisszabonban. Amennyiben vereséget szenvedne, úgy a nagy riválissal szemben öt pontra nőne a hátránya, míg a csoport élén álló svájciak akár nyolc ponttal is megléphetnek – ha legyőzik otthon a letteket.

A fontos mérkőzés miatt érhető Storck kapitány igyekezete, hogy azt a rendszert kövesse, ami a tavaly nyári Európa-bajnokság előtt már bevált: hosszabb összetartásokon, a taktikát sulykolva esélyt lát a bravúr elérésére.

A bajnokság tehát április elsejéig szünetel – a kivételt egy elmaradt mérkőzés pótlása jelenti csupán, amelyen ma a Vasas a Haladást fogadja, és egy győzelemmel akár a második helyre is felléphet.

A múlt heti, 23. fordulóban a Videoton megőrizte vezető helyét, miután 2:0-ra legyőzte a Diósgyőrt. Az immáron hét mérkőzés óta veretlen, a tavaszi négy fordulóban tíz pontot szerző csapat edzője,

Henning Berg nem véletlenül panaszkodott arra, hogy mennyire bánja a szabad hétvégét.

Most következik a válogatottszünet, megértjük, hogy fontos, hogy együtt készüljön a nemzeti csapat. Nekünk persze talán jobb lenne, ha nem lenne szünet, mert jó formában vagyunk, de a labdarúgásnak szerves része a válogatottfoci, és a mi játékosaink is nagyon várják, hogy ott pályára lépjenek” – nyilatkozta. Ráadásul újabb játékosról kell emiatt lemondania, a brazil származású Paulo Vinícius és a bosnyák származású Asmir Suljić ugyanis letette az állampolgári esküt, előbbire pedig már számít is a kapitány. A srebrenicai születésű Suljić még nem játszhatna a válogatottban, a FIFA előírásai szerint ugyanis öt évig életvitelszerűen Magyarországon kellene élnie. De ha a szakvezetés számít rá, akkor 2018-tól ő is szóba jöhet a nemzeti csapatnál.

A második helyezett Honvéd 1:1-es döntetlent játszott Újpesten úgy, hogy Viktor Angelov a 90+1. percben egyenlített, és mentett pontot a hazaiaknak. A kispesti klub tulajdonosa, George F. Hemingway másnap két büntetőt is számon kért Kassai Viktoron, az egyikről nyugodt szívvel lehet állítani, hogy teljes joggal. „Amikor egy játékvezető valami döbbenetes hibát követ el, akkor általában az egész mérkőzés alatt mutatott teljesítményét szokás ócsárolni. Ezt semmiképpen sem tenném. Viszont egyszer csak eljött a pillanat, amikor Davide Lanzafame elvitte a labdát Balajcza Szabolcs kapus mellett, és a kapus nyilvánvalóan, bizonyíthatóan, minden kétséget kizáróan, mindenki számára láthatóan elhúzta a csatár lábát. Olyan százszázalékos büntető, amit mindig, mindenhol, minden játékvezető megítél, amint észreveszi. Amint észreveszi, mondom, mert sem Kassai Viktor, sem az alapvonali asszisztens nem jelzett, és ezzel, mint később kiderült, megfosztotta a Budapest Honvédot két bajnoki ponttól” – reklamált Hemingway, hozzátéve, hogy Zsótér Donát elkaszálása is büntetőt ért volna, de ha az előző száz-, akkor ez csak hetvenöt százalékos büntető volt.

A Fradi 3:1-re verte a Haladást úgy, hogy már a 16. másodpercben vezetést szerzett, és október 22-e óta először volt eredményes bajnokin Böde Dániel, aki a félpályáról két védővel a hátán nyargalt a kapuig. A forduló meglepetését a Paks érte el, miután 3:1-re győzött Debrecenben. A vendégeknél Bartha László ugyanolyan pazar, sarkazós gólt szerzett, mint 2015. szeptember 26-án, ráadásul a középpályás már hatodik bajnoki találatát érte el a Loki ellen. Debrecenben továbbra is napirenden van az edzőkérdés, állítólag Leonel Pontes egyik lehetséges utódja a klub egykori játékosa, Selymes Tibor lehet, aki korábban Sopronban (2005–07) és Kaposváron (2014) sem váltotta meg a világot.