2024. április 19., péntek

Nyugat-balkáni csúcstalálkozó Szarajevóban

Középpontban a regionális együttműködés és infrastrukturális fejlesztések állnak

Regionális projektumokról és a gazdasági együttműködés kibővítéséről tárgyalnak a régió országainak miniszterelnökei Szarajevóban a nyugat–balkáni csúcstalálkozón.

Aleksandar Vučić és Denis Zvizdić (Fotó: Beta/AP)

Aleksandar Vučić és Denis Zvizdić (Fotó: Beta/AP)

Az értekezletet a berlini folyamat újabb állomásaként szervezeték meg. Angela Merkel német kancellár 2014-ben kezdeményezte a berlini folyamatot a balkáni államok együttműködése erősítésének céljával, mivel a hivatalos álláspont szerint a régió országai csakis akkor erősödhetnek meg, ha szorosan együttműködnek egymással, mind politikai, mind gazdasági szempontból. A folyamat kezdetén bejelentették, összesen 24 nyugat–balkáni projektumot fognak támogatni a következő években, amelyek összértéke mintegy 7,7 milliárd euró. Ezek megvalósulásával egy százalékkal növekedhet a nyugat-balkáni országok társadalmi összterméke, hangzott el 2014-ben.

A csúcstalálkozón Aleksandar Vučić szerb, Edi Rama albán, Isa Mustafa koszovói, Denis Zvizdić bosznia–hercegovinai, Andrej Plenković horvát, Duško Marković montenegrói és Emil Dimitriev macedón kormányfők mellett Johannes Hahn, az Európai Unió bővítési és szomszédságpolitikai biztosa is részt vesz.