2024. április 16., kedd

Nincs bizonyíték a lehallgatásra

Az illetékes képviselőházi bizottság után az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága sem talált bizonyítékot Donald Trump állítására, miszerint az előző elnök, Barack Obama lehallgattatta őt.

A szenátus hírszerzési bizottságának republikánus elnöke, Richard Burr a bizottság rangidős demokrata párti szenátorával, Mark Warner virginiai politikussal közösen kiadott nyilatkozatban tette közzé: nem találtak semmiféle bizonyítékot arra, hogy Donald Trumpot és munkatársait tavaly lehallgatták volna a New York-i Trump-toronyban.

A rövid nyilatkozatot a szenátorok egy nappal azt követően hozták nyilvánosságra, hogy a képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus elnöke és demokrata párti képviselője hasonló értelemben nyilatkozott egy kongresszusi sajtótájékoztatón.

Donald Trump elnök pár nappal ezelőtt állította azt egy Twitter-bejegyzésben, hogy Barack Obama volt elnök tavaly a kampányidőszakban őt és a kampánycsapatát lehallgattatta. Szerdán este, a Fox televíziónak adott interjújában - már a képviselőházi bizottság politikusainak sajtókonferenciája után - Trump elnök megerősítette: kitart amellett, hogy lehallgatták. De ezúttal hozzátette: a lehallgatásnak különféle módjai, formái vannak.

Az igazságügyi minisztérium jelenleg vizsgálatot folytat az ügyben, s jövő hétfőn kell beszámolnia a kongresszus előtt.