2024. április 24., szerda

Az adósság felét törlesztették

Törökkanizsa a Szerbia Útjai Közvállalattól vár segítséget

Amint arról korábban már beszámoltunk, a törökkanizsai önkormányzatnak jogerős bírósági döntés alapján még tavaly mintegy 170 millió dinárt kellett volna kártérítés és kamatok címén kifizetnie a szabadkai Vojput útépítő vállalatnak, mert az előző, demokrata párti többségű községi vezetőség felmondta a Törökkanizsa és Feketetó közötti kövesút építésére vonatkozó érvényes szerződést.

Törökkanizsai részlet (Horváth Zsolt felvétele)

Törökkanizsai részlet

Az útépítés elkezdődött, amikor 2008-ban Dragan Babić került a község élére, és az önkormányzat elállt az útépítéstől, a szennyvízcsatorna megépítése került előtérbe. A feketetóti út építésének a kezdete előtt a Szerbia Útjai Közvállalattal történt megállapodás értelmében a közvállalat 580 millió dinárt, Törökkanizsa pedig további 249 milliót biztosított volna az út megépítéséhez.

A törökkanizsai község kötelezettségét részben átvállalta a Tartományi Nagyberuházási Alap, de amikor az önkormányzat elállt az útépítéstől, az alap is megváltoztatta döntését, és 52 millióra csökkentette az útépítésben vállalt részesedését. Végül ezt az összeget sem kapta meg a Vojput, amely szerződésszegésért beperelte a községet, és pert nyert. A bírósági ítélet jogerőssé vált, ami alapján Törökkanizsa önkormányzatának a kamatokkal együtt 170 millió dinárt kell kifizetnie a szerződésbontás miatt kárt szenvedett Vojputnak. A községi vezetőségnek nem áll rendelkezésére a tetemes összeg, halogatták a törlesztést, ami miatt zárolták a község számláját. Felsőbb állami közbelépésre a község folyószámláját december elején oldották föl, de a probléma, az adósság továbbra is Damoklész kardjaként lebeg a községi vezetőség feje fölött.

A múlt héten a törökkanizsai községi tanács intézkedési csomagot fogadott el az ügyben. A jogerős bírósági ítélet alapján az önkormányzat továbbra is tartozik a Vojputnak, a Törökkanizsa–Feketetó út munkálatai kivitelezőjének. Ljubomir Došen községi vagyonjogi ügyész javaslatára a község a Vojput javára hozott első- és másodfokú ítélet kapcsán rendkívüli ellenőrzéssel élt a belgrádi Fellebbviteli Bíróságon. Ez az eljárás folyamatban van, de az ellenőrzés nem odázza el a törlesztést.

Mint megtudtuk, időközben Törökkanizsa község átutalt a Vojput számlájára 84,1 millió dinárt, vagyis az adósság felét. Ezzel megteremtődtek a feltételek, hogy a község bírósági úton, visszamenőleges jogalkalmazással, peres eljárásban kérje a befizetett pénz egy részének kifizetését, mégpedig a társberuházó Szerbia Útjai Közvállalattól, amelynek annak idején szerződéses kötelezettsége volt a feketetói út kiépítési munkálatai 70%-ának a társfinanszírozására. A községi tanács jóváhagyta a javaslatot, amely szerint bírósági úton, visszamenőleges jogalkalmazással követelik a Szerbia Útjai Közvállalattól a pénz kifizetését. Tehát tőle várják, hogy mentőövet dobjon Törökkanizsa községnek.