2024. március 28., csütörtök

Tarka sáfrányok a tó körüli völgyekben

Élményalapú oktatás a topolyai környezetvédő egyesület természetjárása során

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület által ötödik alkalommal megszervezett Sáfrány-túra kezdetén a Mezőgazdasági Iskola előtt gyülekeztek az érdeklődők, ahonnan előbb a Betyár-völgybe, majd a Tomislavci mögött elterülő völgybe vitt a szerény létszámú csoport útja.

Az időjárás nem volt túl kegyes a természetkedvelőkhöz: a tarka sáfrányok napsütésben kinyílnak, viszont a borongós, hidegebb időben összezárják a szirmaikat. Csak a már elnyílóban lévő példányok maradnak nyitva. Ezért a vasárnapi túra alkalmával láthattuk ugyan a virágokat, de azoknak többsége szégyenlősen zárva tartotta szirmait.

A tarka sáfrány (Crocus reticulatus) hagymás növény, mindössze 5–10 centiméter nagyságú. Levelei tőállásúak, keskeny-szálasak és kihegyezett csúcsúak. A virága hosszúkás harang alakú. Fehér, vagy halvány ibolyaszínűek, a külső lepelcimpákon három-három hosszanti lefutású ibolyás csíkkal. Az elmúlt évben azonban a Tomislavci mellett elterülő völgyben sikerült egy teljesen fehér, albínó példányt is találnunk, aminek az előbbiekben említett ibolyás csíkjai is fehérek voltak.

A tarka sáfrány leginkább homok- és löszpuszta-gyepek növénye. Megtalálható a Betyár-völgyben, a Tomislavci mögötti völgyben, ezen kívül pedig a Pilák-völgyben, és a Kisbelgrádi-völgyben is található egy-egy állománya. A legtöbb tarka sáfránnyal a Tomislavci mögötti völgyben találkozhatunk. Ezen a területen a folyamatos legeltetés miatt jóval alacsonyabb a növényzet, mint a Betyár-völgyben, így a sáfrányok könnyebben ki tudnak bújni, és az alacsonyabb fűben jobban látszanak. A Betyár-völgy magas vegetációja megnehezíti a sáfrányok dolgát. Ez a terület a jövőben védelem alá fog kerülni, ami magával hozza azt is, hogy a területet megfelelően kezelik majd, többek között kaszálással. Így a tarka sáfrányok is „fellélegezhetnek” majd.

A tarka sáfrány hazánkban nem védett, viszont érdemes vigyázni rá, és védeni, hogy minél tovább megőrizhessük, és minél többen megismerhessék. Magyarországon védett. Természetvédelmi értéke 10 000 forint.

Az idei Sáfrány-túrát Harkai Ákos, az Arcus Környezetvédő Egyesület elnöke a következőképp értékelte:

-Ötödik alkalommal szervezte meg egyesületünk a Sáfrány-túrát, vagyis 2013. óta minden évben sort kerítünk erre a programra. Az időjárás az idén nem kedvezett nekünk, a borongós időben nem nyíltak ki olyan szépen a sáfrányok, de így is elég sokat sikerült megfigyelnünk. Mivel minden akciónkban, programunkban a környezeti nevelésre fektetjük a hangsúlyt, az elsődleges célközönségünk ezúttal is az általános iskolások és középiskolások voltak, de nem szabtunk felső korhatárt, mindenkit szívesen láttunk, aki velünk tartott. A nyári táborunk az a program, ahol kifejezetten általános iskolásokat és középiskolásokat várunk, valamint egyetemistákat. Igyekszünk minden programunkban megvalósítani élmény alapú oktatáson keresztül a környezeti nevelést, mert erre nagyon nagy szükség van.