2024. március 28., csütörtök

Pásztor István: "Meg kell tartanunk nemzeti identitásunkat"

Pásztor István (Ótos András felvétele)

Pásztor István (Ótos András felvétele)

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából szerda este a Népszínház Jadran színpadán Szabadkán megtartották a Vajdasági Magyar Szövetség hagyományos központi ünnepségét.

Az alkalmi rendezvényen díszvendég volt dr. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője.

A rendezvényt egyebek mellett megtisztelték jelenlétükkel Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja, Pásztor István, a VMSZ elnöke, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint a VMSZ köztársasági, tartományi, helyi önkormányzati tisztségviselői, az MNT tisztségviselői, egyházi méltóságok, konzulok, közéleti személyiségek is.

Március 15-én a magyarság a modern kori Magyarország születését ünnepli – emelte ki alkalmi beszédében Pásztor István. – Ha meg akarjuk érteni az ünnepet, ha a szívünk fölé tűzött kokárda jelentette büszkeséget értelemmel is meg akarjuk tölteni, akkor nemcsak lehetőségünk, de feladatunk is, hogy az akkori folyamatok egészét szemléljük, mégpedig a jelen felől. Mert a jelen kihívásaira való válaszok a történelmi tapasztalatban vannak – hangsúlyozta a VMSZ elnöke, majd feltette a kérdést: „Mikor és mi a bátorság? Mi a helyes és mi a célravezető?

– Sokan azt gondolják: Magyarország – volt; – én azt szeretném hinni: lesz!” Ez a közismert idézet Széchenyi Istvántól, a legnagyobb magyartól való, 1830-ban vetette papírra. Március 15-én nem Széchenyit szokás idézni, inkább Kossuth Lajost, Petőfi Sándort, Jókai Mórt. Én most mégis Széchenyit idéztem, mert meg vagyok győződve arról, hogy március 15-e ott kezdődött, ahol Széchenyi gondolkodott, és ott győzött, ahol Deák Ferenc, a haza bölcse töprengett – fogalmazott Pásztor István.

– Különös keresztútján állunk újra az időnek, az európai történelemnek, a szülőföldünkön alakuló eseményeknek: meg kell tartanunk nemzeti identitásunkat, amiért harcba mentek március idusának hőse i–  hangsúlyozta Pásztor István.

A vajdasági központi megemlékezésen Pásztor kiemelte: "március 15. a nemzet nemzetté válásának és vállalásának, saját sorsunk akarásának és irányításának ünnepe. A módszerek, a lehetőségek változnak, változhatnak, a cél sohasem".

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédében kiemelte, hogy a nemzeti függetlenség, szuverenitás és az ország megerősödése szempontjából a magyarságnak ma is hasonló kihívásokkal kell szembenéznie, mint 169 évvel ezelőtt. "Például amikor a magyar szuverenitást Brüsszelből vonják kétségbe, mondván, hogy ők mondják meg, nekünk kikkel kell együtt élnünk". Semjén Zsolt leszögezte: a nemzeti szuverenitás azt jelenti, hogy "a magyar nemzet majd eldönti, hogy kivel akar együtt élni és kivel nem".