2024. március 29., péntek

Szerbia helye Európában van

Dačić: Belgrád nem szakítja meg a Prištinával folytatott párbeszédet

Szerbia helye Európában van – jelentette ki Angelino Alfano, Olaszország külüggyel és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott minisztere a tegnapi belgrádi látogatása során. Mint kijelentette, segíteni kívánja Szerbiát azon ambíciói megvalósításában, hogy az európai család tagja lehessen. Alfano tárgyalásokat folytatott Alksandar Vučić kormányfővel és Ivica Dačić külügyminiszterrel is, amikor a két ország kapcsolatának erősítéséről esett szó, emellett beszéltek a Prištinával folytatott párbeszéd folytatásának jelentőségéről is.

Angelino Alfano és Ivica Dačić a közös sajtótájékoztatón (Beta)

Angelino Alfano és Ivica Dačić a közös sajtótájékoztatón (Beta)

– Arra törekszünk, hogy megőrizzük Szerbiában a stabilitást, hogy ezáltal megőrizzük a régió stabilitását is – jelentette ki Vučić, miután tárgyalásokat folytatott Alfanóval. A találkozót követően kiadott közleményben rámutatnak, hogy Vučić megköszönte Olaszország támogatását Szerbia európai útján, kiemelte, nagy elvárásai vannak, hiszen a berlini folyamat reményt ad a régiónak, elsősorban az infrastruktúra terén számít fejlődésre.

Alfano ugyanakkor a gazdasági környezet javulását emelte ki Szerbiában, mint mondta, az olasz beruházók kedvezően nyilatkoztak szerbiai üzletelésükről, kiemelte ugyanakkor, hogy a korrupció elleni küzdelem és a büntetőtörvényben kieszközölt változások csak erősítették a két állam kapcsolatát.

Az Ivica Dačićtyal folytatott tárgyalás során arról is szó volt, hogy az év végéig egy közös kormányülést is tarthatna a két állam, hogy a politikai és a gazdasági viszonyok egy újabb szintre emelkedjenek. A két külügyminiszter szándéknyilatkozatot írt alá a két ország külügyminisztériumainak együttműködéséről, mégpedig a szerbiai kétnyelvű, szerb–olasz tannyelvű iskolai tagozatok létrehozásáról, amivel a két ország kulturális együttműködésében számít előrelépésre.

A tárgyalófelek megállapították, hogy fontos a Szerbia, Olaszország és Albánia közötti háromoldalú együttműködés. Részletesen tárgyaltak az EU és a Nyugat-Balkán csúcstalálkozójáról is, amelyre július 12-én kerül sor Triesztben.

A külügyminiszterek közös sajtótájékoztatóján Alfano rámutatott a Belgrád–Priština-párbeszéd folytatásának a jelentőségére. Dačić arra hívta fel a figyelmet, hogy Belgrád semmiképpen sem szakítja meg a Prištinával folytatott párbeszédet, még abban az esetben sem, ha nem lesznek vele elégedettek. Kiemelte, senkit nem akarnak zsarolni, sem provokálni, Szerbiának egyedüli célja megőrizni a régió békéjét és stabilitását.