2024. április 25., csütörtök

Támogatások a munkanélküliség leküzdésére

Ismertették Vajdaság idei foglalkoztatási akciótervét

Tegnap a vajdasági kormány épületében Ivan Đoković tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár, Uzelac Katica gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár, valamint Dragana Đurđev, a munkaügyi és foglalkoztatási részleg vezetője tartott sajtótájékoztatót az újonnan elfogadott és közzétett 2017. évi Tartományi Foglalkoztatási Akcióterv részleteiről. A Foglalkoztatási Tanács jóváhagyása után az akciótervről szóló dokumentumot a múlt heti ülésén a vajdasági kormány is elfogadta. Ez a dokumentum definiálja az idei foglalkoztatáspolitika céljait, valamint meghatározza azokat a programokat és intézkedéseket, amelyek hozzájárulnak a foglalkoztatás növeléséhez Vajdaságban.

Dragana Đurđev, Ivan Đoković és Uzelac Katica (Fotó: Ótos András)

Dragana Đurđev, Ivan Đoković és Uzelac Katica (Fotó: Ótos András)

– A fő prioritás, az új munkahelyek létrehozása és a munkanélküliség csökkentése mellett, a munkanélküliek átképzése, azzal a céllal, hogy megfeleljenek a munkaerőpiac igényeinek – mutatott rá Ivan Đoković titkár. – Ezzel egyidejűleg lehetővé tesszük a társadalmi integrációt, a szociális különbségek kiegyenlítését a munkanélküliek körében, valamint arra ösztönözzük a lakosságot, hogy korhatártól függetlenül kezdjen egyéni üzleti vállalkozásba. Ezzel nemcsak az országon belüli migrációt akadályozzuk meg a nagyvárosok felé, elsősorban Belgrádba és Újvidékre, hanem a magasan képzett munkaerő külföldre való elvándorlását is – tette hozzá Đoković. Vajdaságban mintegy 160 ezer munkanélkülit tartanak számon, ami a múlt évi adatokhoz képest 8,4 százalékos csökkenést jelent. Mindezekhez az eredményekhez nagyban hozzájárult a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság, a Tartományi Foglalkoztatási Szolgálat, az Oktatási Központ, az Üzleti Szabványosítási Központ és a helyi önkormányzatok tevékenysége is.

Az idén a Tartományi Foglalkoztatási Akcióterv 158,5 millió dinárt irányoz elő a munkanélküliség csökkentésére Vajdaságban. Ebből az összegből 50,5 millió dinárt szánnak az úgynevezett Start-up programok beindítására, azaz a magánvállalkozások létrehozására, 60 milliót a munkanélküliek foglalkoztatására, 15 milliót a közmunkákra, valamint 32 millió 92 ezer dinárt a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) által létrehozott NIS első esély támogatására.