2024. április 25., csütörtök

Munkaerőhiány vár Szerbiára

Ivan Nikolić: Az elnéptelenedés és elvándorlás miatt hamarosan 100 000 szakképzett személy hiányzik majd az országban

A lakosság egyre nagyobb méretű kivándorlása és a népesség számának csökkenése miatt Szerbiának súlyos gondokkal kell szembesülnie. Egyes számítások szerint már 2040-ben munkaerőhiánnyal kell számolnia, ami azt jelenti, hogy mintegy 80–100 ezer munkás hiányozni fog az országban – emelte ki Ivan Nikolić közgazdász a Makroekonomske analize i trendovi (MAT) folyóirat bemutatóján.

Elemzésében rámutatott arra, hogy a munkanélküliség rohamos csökkenése várható, így 2033-ban már feltételezhetően 100 ezer alatt lesz a munkanélküliek száma. Hozzátette, bár csökken a munkanélküliség, a gazdasági emelkedés üteme nagyban függ majd a munkaerő minőségi mutatóitól, a képzettségtől és az átlagéletkortól is.

– Szerbiában a népesedési mutatók 2015-ben rosszabbul alakultak, mint 2001-ben. Ezek az adatok nem kedveznek az elnéptelenedés megfékezésének – hangsúlyozta Nikolić. Kiemelte, a kedvezőtlen demográfiai mutatók ellen csak úgy tudunk védekezni, ha javítunk az oktatás színvonalán, vagyis a képzést a munkaerőpiac igényeihez igazítjuk. Véleménye szerint az egyetemi tanulmányi időt csökkenteni kell, hogy a fiatalok mihamarabb munkába állhassanak, és szerinte a nyugdíjaztatási korhatár is korrekcióra szorul.
Miladin Kovačević, a Köztársasági Statisztikai Hivatal igazgatója ugyanakkor nem látja ennyire borúsan a helyzetet. Szavai szerint a világ népességének növekedéséhez alkalmazkodik majd a lakossági elosztás.

– A történelem során többször is volt példa a népvándorlásra. Egyes államok már most munkaerőhiánytól szenvednek, így ellenőrzött bevándorlói politikát folytatnak. A piacigények miatt nem lehet a határokat teljes mértékben lezárni – mondta Kovačević.