2024. március 29., péntek

Új traktorok segítik az erdőművelést

A Vajdaság Erdői Közvállalat 14 Belarusz erőgépet vásárolt

A Vajdaság Erdői erdőgazdálkodási közvállalat ezúttal tizennégy új traktort vásárolt az újvidéki Agropanonka gépforgalmazó vállalattól. Ez alkalommal is a fehérorosz gyártmányú Belarusz traktorok mellett döntöttek, és tegnap ünnepélyesen átadták az Agropanonka udvarában.

Dragoljub Švonja és Takács Márta (Fotó: Dávid Csilla)

Dragoljub Švonja és Takács Márta (Fotó: Dávid Csilla)

– A Belarusz traktorok köztudomásúan igen kitartóak és időtállóak, ráadásul az alkatrészek is kedvező áron beszerezhetők, feltételezhetően éppen ezért döntött a közvállalat az említett márkanév mellett. Az erőgépek helytállnak a legnehezebb körülmények közepette is, ezért kifejezetten megfelelőek az erdőgazdálkodási közvállalat számára. Egyébként a Vajdaság Erdői Közvállalat és az Agropanonka már mintegy tíz éve működik együtt sikeresen, és az elmúlt időszakban több mint 80 traktort vásároltak tőlünk. Ez alkalommal a vállalat gépparkja két 80, öt 90, valamint hét darab 130 lóerős traktorral gazdagodott, amelyeknek az ára 20.000–36.000 euró – mutatott rá Dragoljub Švonja, az újvidéki Agropanonka vezérigazgatója.

Takács Márta, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója szerint a múlt évi befektetési tervük alapján 14 darab traktor beszerzéséről döntöttek. Nagyon fontos volt számukra, hogy ne csak önerőből gazdálkodjanak és dolgozzanak, valamint ne csak a szakemberekre támaszkodjanak, hanem a géppark felszereltségét is magasabb szintre emeljék.

– Az idén 150–200 millió dinárt fordítunk a gépparkunk felújítására és különböző, új technológiák bevezetésére. Az említett projektumok részét képezi az említett 14 traktor vásárlása is. Saját eszközökből 52 millió dinárt fordítottunk erre a célra. Az Agropanonkával kialakult együttműködés nagyon fontos számunkra, hiszen a Vajdaság Erdői Közvállalat 213 traktorja közül 88 Belarusz márkájú. Különös jelentőséggel bír, hogy az együttműködés ne csak abból álljon, hogy megvásároljuk a traktorokat, hanem hogy megfelelően gondoskodni tudjunk róluk, kedvező áron szerezzük be a szükséges alkatrészeket. A megvásárolt erősebb traktorokat a kitermelést követően a rönkök kihordásakor használjuk, a többi traktor pedig az erdőművelésben, beleértve az erdőtelepítést, a talaj előkészítését, és mindazon munkálatokat, amelyeket az erdőművelés magába foglal. Mindez számunkra jelentős, hiszen nehéz terepről van szó, és ilyen szempontból a Belarusz traktorok mind minőségben, mind árban teljes mértékben megfelelnek – hangsúlyozta Takács Márta, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója.