2024. április 19., péntek

Petíció az Eco Metalologistic ellen

A polgárok a hulladékgyűjtő- és kezelő céget másik helyszínre költöztetnék

A Zorka és Kelebia helyi közösség 367 polgára írta alá azt a petíciót, amellyel szeretnék elérni, hogy az Eco Metalologistic Kft. ne kaphasson működési engedélyt az Edvard Kardelj út 122. cím alatt, és az illetékesek olyan helyszínt találjanak a cég számára, amely nem zavarja a polgárok életét és nem veszélyezteti a mindennapjaikat. A kezdeményezéssel kapcsolatban kedden sajtótájékoztatót tartottak a Zorka helyi közösség épületében.

Az Eco Metalologistic Kft. ugyanannak a személynek a tulajdonában van, mint a Skadarlija utcában működő Dado Metal fémlerakat és autóbontó cég, s amelyik ellen a Skadarlija utca lakói már évek óta harcolnak. A Dado Metal tulajdonosa új helyen és új név alatt másik céget nyitott, mely ugyan még nem kapott működési engedélyt, azonban a Zorka helyi közösség polgárai azt állítják, ennek ellenére is folyik ott a munka, és bár január elején jelentették a felügyelőségnek a dolgot, ezidáig hivatalos szerv nem járt a helyszínen, bárhová fordultak, nem kaptak választ.

Kovačević Josip az Eco Metalologistic telephelyének közvetlen szomszédságában lakik. Elmondta, a cég környezetében lakóházak vannak, illetve a közvetlen közelben iskola és óvoda is működik.

Pletl Ádám, Kovačević Angéla, Kovačević Josip és Kudlik Zoltán (Fotó: Gergely Árpád)

Pletl Ádám, Kovačević Angéla, Kovačević Josip és Kudlik Zoltán (Fotó: Gergely Árpád)

– A telephely egy nagy szemétlerakat, több tonna műanyag, papír és szétbontott autók állnak ott. A szemét mellett elviselhetetlen zaj, por és bűz van, vágnak, bontanak, az egyik autót felülről rádobják a másikra, ami nem csak zajjal jár, hanem a motorolaj, benzin, mindenféle folyadék és üveg kerül a talajra. Egy ilyen tevékenységet folytató cégnek nem lenne szabad ilyen helyen működnie, arról nem is beszélve, hogy még nem is kapta meg a működési engedélyt. Egy ilyen telephely miatt az ingatlanaink sem érnek annyit, de ilyen körülmények között nem is lehet élni – hangsúlyozta Kovačević Josip.

Kovačević Angéla, aki az Eco Metalologistic mellett lakik, úgy fogalmazott, lakosként, szülőként és polgárként sem ért egyet azzal, hogy itt egy ilyen cég működjön, de sok szülő is aggasztónak találja a helyzetet, s mivel korábbi észrevételeik válasz nélkül maradtak, ezért kezdtek aláírásgyűjtésbe.

Pletl Ádám, a helyi közösség tanácsának alelnöke hozzátette, nem a cég tulajdonosa ellen van kifogásuk, hanem a helyszín ellen emelnek kifogást, s hogy ez a harmadik hulladéklerakat, amit megpróbálnak a helyi közösség területén megnyitni.

– Eddig sikerült megakadályozni, hogy a másik két helyszín valamelyikén lerakat nyíljon, mert minden esetben lakóházak között működött volna. Itt az ideje megérteni, hogy ez egy urbánus környezet, s itt nem működhet akármi. Reméljük, ebben az esetben is sikerrel járunk, és az Eco Metalologisticnek máshol találnak helyet, s nem kap működési engedélyt erre a címre.

Kudlik Zoltán, a helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, mivel ezen a területen nincs kiépített városi vízvezeték, ezért az emberek kutakból nyerik a vizet, s fennáll a veszély, hogy az autóbontáskor és szemétkezeléskor kifolyó folyadék beszennyezi a kutak vizét.

– Amikor néhány hónappal ezelőtt közvitára került a cég működéséhez kapcsolódó környezetvédelmi hatástanulmány, a helyi közösségnek több észrevétele is volt, azonban erre még mindig nem kaptunk választ. A helyi közösség ellenzi a környezet szennyezését és teljes mértékben támogatja a polgárok kezdeményezését, a petíciót pedig egy hete átadtuk a városi Környezetvédelmi és Városrendezési Titkárságának. Reméljük, ügyünkben pozitív döntés születik, vagy legalábbis választ kapunk az illetékes szervektől, s ennek függvényében kerül sor a következő lépésekre – mondta Kudlik Zoltán.