2024. április 20., szombat
TÖRÖKBECSE

„Tanulni kell őseinktől”

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcra emlékeztek tegnap Törökbecsén. A Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete átal rendezett ünnepségre a katolikus temetőben lévő, a város védelmében 1848. október 13-án elesett honvédek és nemzetőrök hamvai fölé 1904-ben emelt Hungária-szobornál került sor.

Törökbecsén a Hungária-szobornál tartották meg a megemlékezést (Fotó: Fehér Rózsa)

Törökbecsén a Hungária-szobornál tartották meg a megemlékezést (Fotó: Fehér Rózsa)

A Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület tagjai által előadott Himnusz, majd a Fehér Attila által elmondott Nemzeti dal után a szervezők nevében Ilia László, a VMSZ helyi szervezetének az elnöke üdvözölte a megjelenteket, többek között dr. Molnár Viktort, a  Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettesét, valamint a keszthelyi Vajda János Gimnázium diákjait és tanárait. Ünnepi beszédet Bálint Tibor, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének a tagja mondott, aki a múltidézés mellett arról beszélt: az ifjúság elszántságára és tenni akarására ma is szükség van.
– Ahhoz, hogy a forradalmi eszmék ilyen nagy horderejűek és eredményesek legyenek, kellett az összefogás és az egység. Sajnálatos módon ma széthúzás és ellenségeskedés tapasztalható magyar és magyar között. Ne legyünk egymásnak ellenségei az országunkban és a városunkban, hiszen egyikben sem vagyunk mi olyan sokan. Csak úgy lehet eredményeket elérni, ha a jobbító szándék mögé állva összefogunk és egységesek vagyunk. Tanulnunk kell őseinktől elszántságot és elhivatottságot, tanulnunk kell a múlt buktatóiból – mondta többek között Bálint Tibor.
A megemlékezés Farkas Trisztán Szózat-szavalatával, valamint a koszorúk elhelyezésével ért véget, este pedig a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában a szekszárdi vendégek tartottak egy rövid ünnepi műsort. Az ünnep ma 19 órakor Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi, Radnóti-díjas versmondó Corvin közi hősökről szóló podiuműsorával folytatódik a Jókai színpadán.