2024. március 29., péntek
SPORTPOLITIKA

Középpontban a fejlesztések

Vladimir Batez Magyarkanizsán tárgyalt

Hétfőn délelőtt Magyarkanizsára látogatott Vladimir Batez tartományi sport- és ifjúsági titkár. Látogatásának oka, hogy a városban megkezdett, illetve tervben lévő sport- és ifjúsági beruházásokról tárgyaljon a helybeli elöljárókkal, ugyanakkor megtekintse az efféle tevékenységeknek helyet adó épületeket, intézményeket.

Vladimir Batez a magyarkanizsai vendéglátói társaságában a gyógyfürdő sportcsarnokát is megtekintette

Vladimir Batez a magyarkanizsai vendéglátói társaságában a gyógyfürdő sportcsarnokát is megtekintette

Útjára természetesen a polgármester, Fejsztámer Róbert is elkísérte, aki lapunknak nyilatkozva elmondta, milyen ígéreteket adott a titkár, amelyek reményre adhatnak okot a város szempontjából.

A titkár úrnak bemutatott létesítményeink és elképzeléseink elnyerték tetszését, és úgy ítélem meg, jó fogadtatásra is talált nála terveink minden szegmense. Jelen alkalommal főleg Magyarkanizsára mint településre koncentráltunk, és a központi sportobjektumokra helyeztük a hangsúlyt. Ezen épületeinknek azonban regionális jelentőségük is lehet a későbbiekben. A Testvériség Kajakklub kajakháza mellett bemutattuk az Ifjúsági Otthont, a Partizan sportközpontot és a gyógyfürdő sportcsarnokát is. Egyetértettünk abban, hogy Magyarkanizsa infrastrukturális fejlettsége a sport és az ifjúság területén kimagasló, ugyanakkor abban is, hogy emiatt ne kelljen várnunk, ne állítsák parkolópályára, mert fejlettebb más községeknél, hanem próbáljunk meg egyensúlyt találni ebben a rendszerben. Ígéretet kaptunk arra, hogy a kajakházhoz ők is segítenek biztosítani a megfelelő pénzügyi hátteret, továbbá az Ifjúsági Otthon, annak ellenére, hogy majdnem teljes ellátottságú, szintén remélhet még további előrelépést. Az evidens, hogy a tartomány kevesebb pénzzel rendelkezik, mint a kormány, pont ezért mi a köztársaság felé is nyitunk, pályázunk, szeretnénk a kormány által kínált lehetőséggel is élni. Emellett persze még ennél is kijjebb tekintünk, mert minden lehetőséget megragadva tudjuk csak előremozdítani az ifjúsági és sportéletet községünkben – mondta Fejsztámer.

A falvak igényei is szóba kerültek, hiszen ez megkerülhetetlen, amikor egy tizenhárom településből álló községről van szó. A titkár úr elmondta, hogy a kisebb horderejű beruházások vagy a helyi projektek megvalósítása a községi költségvetés terhére kedvezőbb, a nagyobbakban jobban jön a segítség, de elismerően nyilatkozott minden meglátogatott objektumról, és úgy ítélte meg, hogy mindegyik jó perspektívával rendelkezik.

Tárgyalásuk során a kulcsszót a fenntarthatóság jelentette, hiszen az alatt nemcsak az értendő, hogy mennyien látogatják az adott objektumot, hanem hogy miből és milyen formában lehet folyamatosan finanszírozni a felmerülő költséget, és ez hogyan oszoljon el a fejlesztések és a programtámogatások között. A klubok többségének programtámogatásra van szüksége, hogy tudjanak utazni, folytathassák a rendes tevékenységeiket a megkezdett tempóban vagy még annál is jobban, amellett, hogy mindig nagy kérdés, hol is tegyék mindezt. Erre az önkormányzat szakembereinek kell, hogy kiterjedjen a figyelme, amit ígéretük szerint meg is tesznek.