2024. április 20., szombat

Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek Csongrád megyéből

Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek az Országos Epidemiológiai Központnak (OEK) hétfőig, így február vége óta az országban 41 embernél jelentkeztek kanyaróra utaló tünetek – mondta a központ főigazgató-főorvosa budapesti sajtótájékoztatóján.

Oroszi Beatrix közölte: valamennyi új esetet Csongrád megyéből jelentették, a vérminták hétfőn érkeztek meg az OEK-hez. Az érintettek valamennyien február 28. és március 7. között betegedtek meg. Nem biztos, hogy mindannyian a kanyaró valamennyi tünetét mutatják, a laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak – mondta, hozzátéve: többségük enyhe eset.

A kanyarómegbetegedést továbbra is csak 13 embernél igazolták a laboratóriumi vizsgálatok. Közülük tíz makói, egy szegedi egészségügyi dolgozó, egy a szegedi klinika betege, és köztük van az a makói kórházban ápolt román állampolgár is, aki behurcolta a betegséget – sorolta a főigazgató.

A makói kórházból is van új bejelentett kanyarógyanús egészségügyi dolgozó, de egyelőre nem igazolt a megbetegedése – közölte Oroszi Beatrix.

Felvételi zárlatot eddig csak a makói kórházban rendeltek el, ezt csak akkor oldják fel, ha „járványügyi szempontból teljes mértékig biztonságosnak tartják a betegellátást”, vagyis ha nem fordul elő új kanyaró megbetegedés, és új kanyarógyanús esetről sem érkezik bejelentés. Hozzáfűzte: úgy látják, „lecsengőben van az új esetek előfordulása” a makói kórházban.

Hódmezővásárhelyről hétfő délig nem érkezett bejelentés kanyarógyanús esetről, járványról kizárólag a makói kórházban lehet beszélni – mondta.