2024. március 28., csütörtök

A jogállamiságon még dolgozni kell!

Merkel szerint Szerbia jó úton halad, de folytatni kell a reformokat, különösen a jogrendszer előbbre vitele terén – Vučić egyetértett és Németország támogatását kérte a régióbeli stabilitás

Miután a hóvihar miatt meghiúsult az Angela Merkel német kancellár és Donald Trump amerikai elnök közötti találkozó, Merkel Berlinbe invitálta a péntekre tervezett megbeszélést előrehozva Aleksandar Vučić szerb kormányfőt. Ahogyan arra számítani lehetett, a találkozón a régiót és Európát érintő legfontosabb kérdések szerepeltek napirenden: a Nyugat-Balkán stabilitása, a Koszovóval folytatott brüsszeli párbeszéd, az uniós bővítési folyamat, a migránsválság kezelése és a Németország és Szerbia közötti kapcsolatok témaköre. Vučić meglepetéssel fogadta, hogy a péntekre tervezett találkozót megtarthatták, mint mondta, a Trumppal való tárgyalás lemondását követően biztosra vette, hogy nem fog sor kerülni „egy olyan kis állam kormányfőjével folytatott megbeszélésre, mint amilyen Szerbia”. Nem így történt, a két kormányfő még a találkozó kezdetén közös sajtótájékoztatót tartott.

Angela Merkel hangsúlyozta: Szerbia és Németország baráti államok, Németországban mintegy 400 ezer szerb él jelenleg, s az állam Szerbia jelentős külkereskedelmi partnerének számít. Úgy ítélte meg, hogy hazánkban előremutatóak a reformfolyamatok és Szerbia eleget tesz az Európai Unió elvárásainak is. Mindennek ékes bizonyítéka az uniós tárgyalási fejezetek megnyitása, tette hozzá.

– Szeretnénk, ha az együttműködés még inkább elmélyülne, fontosnak tartjuk azokat a reformokat, amelyeket Aleksandar Vučić kormánya végrehajtott az előző években. A külföldi beruházások vonzásának érdekében számos lépést tett Szerbia, ezzel minden feltételnek megfelelt a tárgyalások folytatásához – közölte Merkel, aki szerint az ország eleget tesz az uniós mércéknek.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy dolgozni kell a jogállamiságot érintő reformokon is.

– Ez képezi beszélgetésünk központi témáját. A polgári társadalomról, a kormánynak nyújtott támogatásról is szólunk. Sajtószabadságra és szabad véleménynyilvánításra is szükség van – közölte, majd ismét a gazdasági reformok jelentőségére tért ki és megállapította: az állami vállalatok működése terén is előrelépést tapasztal, Szerbia tehát jó úton halad.

Dicsérettel szólt a migránsválság szerbiai kezeléséről is, s arról biztosította országunkat, hogy nem marad magára továbbra sem ennek a gondnak a kezelésekor. A Belgrád és Pristina között kialakult újabb feszültség kapcsán annyit mondott: mégiscsak előrelépés az, amit ma látunk.

Aleksandar Vučić a régióbeli kihívásokra összpontosított, s elmondta, bár egyes államokban ma viharos a helyzet, meggyőződése, hogy Németország és az Európai Unió segítségével sikerülni fog megőrizni a békét és a stabilitást.

– Szerbiára és az egész nyugat-balkáni régióra a jövendőbeli gazdasági fejlődés európai helyszíneként tekintünk. Gazdasági szempontból a megfelelő utat választottuk – húzta alá a szerb kormányfő, majd köszönetet mondott Merkelnek azért, hogy megérti, milyen nehéz reformokon esett át Szerbia.

Egyet értett Merkellel abban, hogy sok teendője maradt még az államnak, s abban is, hogy a jogállamiság tekintetében is számos feladat vár még rá. Közölte, hogy jelenleg 7 950 migráns tartózkodik Szerbia területén, s ez a szám magasabb, mint sok környező államban. Arról biztosította Merkelt, hogy Szerbia továbbra is támogatni fogja migránspolitikáját.

A politikai elemzők szerint Angela Merkel és Aleksandar Vučić mindkettőjük számára nehéznek minősíthető politikai időszakban találkozott. A német kancellár negyedik mandátumát szeretné megszerezni, a szerb kormányfő pedig jelenlegi tisztségét váltaná az áprilisi elnökválasztáson államfői megbízatásra. Vučić újságíróknak nyilatkozva arra emlékeztetett, hogy ez lesz kettejük tizedik találkozója. Elmondta továbbá, hogy húsz napon belül várhatóan találkozni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.