2024. április 20., szombat

Nem liberalizálják teljesen a földpiacot

Jövőre fizetőkártyát kapnak a termelők

A készülő földtörvény-módosítások értelmében a hazai termőföld-tulajdonosok a jövőben nagyobb védelmet élveznek, és az államvezetés nem kívánja teljes egészében liberalizálni a földpiacot, magyarán: külföldiek mégsem vásárolhatnak termőföldet – jelentette ki Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter Ivanjicán, a málnatermelőkkel folytatott tárgyalás után.

– Szeptember 1-jéig összehangoljuk az előírásainkat, de nem bocsátjuk áruba a földjeinket a külföldieknek. Nem lesz teljes piacliberalizáció – emelte ki a miniszter, annak ellenére, hogy az Európai Unió a mezőgazdasági földterületek piacliberalizációját kérte Szerbiától. Nedimović elmondta, annak, aki mezőgazdasági földterületet vásárolna Szerbiában, több évig bejelentett szerbiai lakcímmel kell rendelkeznie. Ez az elvárás vonatkozik majd a jogi és a magánszemélyekre is. A mniszter kiemelte, hogy az új földtörvény megalkotásakor Szlovénia és Magyarország tapasztalatait vették alapul.

Az új törvény kapcsán elmondta azt is, hogy az agrártámogatások kifizetésénél újdonságnak számít, hogy a jövő évtől kezdve banki fizetőkártyákat osztanak ki a gazdák körében, és valamennyien termelésük függvényében juthatnak támogatáshoz üzemanyag-vásárlás során.