2024. március 29., péntek

A tartomány is segíti az adai wellnessközpont építését

Közös erővel keresik a megoldást a villanyáram-ellátás és a strandfürdő felújításához

Hétfőn Adára látogatott Ivan Đoković tartományi kormányalelnök, tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár, aki a községházán találkozott Bilicki Zoltánnal, Ada polgármesterével, Zoran Dragin polgármester-helyettessel és Búcsú Attilával, a községi képviselő-testület elnökével. A megbeszélésen egyeztettek a helyi önkormányzat idei terveiről és infrastrukturális beruházásairól, valamint az együttműködés lehetőségeiről. Ezt követően Ivan Đoković ellátogatott két helyi cégbe, az adai rekreációs központban megtekintette a folyamatban lévő munkálatokat a leendő wellnessközpont vízellátását biztosító termálvizes kútnál, valamint tájékozódott a projektum részleteiről. A termálkút az Adica üdültetési közvállalat keretében épülő wellnessközpont részét képezi majd. Ivan Đoković a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nap folyamán megismerkedett Ada község gazdaságával és turisztikai lehetőségeivel, amelyek közül véleménye szerint a legjelentősebb a leendő wellnessközpont.

Ivan Đoković megtekintette az adai strandfürdőt is (Fotó: Csincsik Zsolt)

Ivan Đoković megtekintette az adai strandfürdőt is (Fotó: Csincsik Zsolt)

– A wellnessközpont megépítése biztosítani fogja, hogy a Magyarországon és a környező országokban nyaraló hazai turisták ismét Vajdaság és ez a vidék felé forduljanak, és ezáltal növekedjen a közösség életminősége és bevétele, illetve az észak-bánáti körzet, Vajdaság és Szerbia turisztikai hírneve is – nyilatkozta Ivan Đoković. Hozzátette, hogy a tartományi kormány segíteni fogja a helyi önkormányzatot, hogy megfelelő bel- vagy külföldi beruházókat találjon a wellnessközpont kiépítéséhez. Megjegyezte azt is, hogy a tartomány részt vállal az infrastruktúra fejlesztésében egy trafóállomás kiépítésével, amely a villanyáramot biztosítja a beruházáshoz és a tiszai víkendtelep számára, illetve hozzájárul az adai strandfürdő rekonstrukciójához, a szálláshelyek és a kemping kapacitásának növeléséhez.

Bilicki Zoltán polgármester közölte, hogy folyamatban van a termálkút fúrásának befejező fázisa, amit a tartományi kormány Ada község önkormányzatával karöltve finanszíroz. A wellnessközpont kiépítésével kapcsolatban kiemelte, hogy a jövő hónaptól már az önkormányzat rendelkezésére fog állni az ötletterv mellett a főterv és az üzleti terv is, és ezzel egyidejűleg befejezik a termálkút kiépítését és az illetékes titkársággal közösen megoldják a villanyáram-ellátást is. Bilicki Zoltán megjegyezte, hogy a wellnessközpont kiépítése 2 millió euróba kerül, és ehhez az önkormányzat hajlandó önerőt biztosítani vagy hitelt felvenni, de számítanak a tartományi és a köztársasági kormány támogatására is. A polgármester szerint, ha a nyár folyamán sikerül megegyezni a beruházás finanszírozásáról, 2018 végéig elkészülhet a létesítmény.