A jövő energiái

(szög)

2017. március 13., 19:20

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Szombaton délelőtt a zentai Agrárinnovációs Irodában folytatódott A jövő energiái című műhelymunka-sorozat, mely a Nemzeti Tehetség Program támogatásából a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány szervezésében valósul meg 2017 februárja és júniusa között havonta egy-egy szombaton. A műhelymunka programja ezúttal két részből állt: először dr. Muhi B. Béla a megújuló energiaforrások felhasználásának gazdasági hatásáról és a fenntartható gazdasági fejlődésről tartott előadást, ezt pedig gyakorlati foglalkozás, egy napkollektoros gyümölcsaszaló összeállítása követte dr. Sánta Róbert és Kazinczy Szilveszter vezetésével. Rajtuk kívül Sugár György és Horváth Lehel vezeti a foglalkozásokat. Pedagógusok is követik a programot, ők az oktatás módszertani hátterét is feldolgozzák.

(Fotó: Szögi Csaba)

Lapunknak Kulcsár Sarolta, az alapítvány programkoordinátora nyilatkozott a műhelymunka-sorozatról. Elmondta, hogy az összesen 68 órás műhelymunka a Nemzeti Tehetség Program keretében, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg. A sorozat egy korábbi ötletnek a folytatása; 2014-ben A jövő energiái – energiát adni a fiataloknak címmel már szerveztek egy ehhez hasonló műhelymunkát, melynek célcsoportja az egyetemisták voltak. Ennek sikerén felbuzdulva ezúttal a középiskolás generációt szólították meg. Az ötlettel azokat a középiskolákat keresték fel, melyek a Szent István Egyetem Zentai Konzultációs Központjával egyébként is szoros kapcsolatot ápolnak, és ahonnan a legtöbb fiatal iratkozik be a SZIE Zentai Levelező Tagozatára. Ezek az iskolák szakterület szempontjából és szemléletmódban is a legközelebb állnak a konzultációs központ célkitűzéseihez. A négy iskola, mely egy belső tehetségfelmérés alapján a résztvevő diákokat delegálta: a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, az adai Műszaki Iskola és a csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola. Összesen 26 tanuló érkezett.
Két párhuzamos műhely folyik, egy ökológiai és egy műszaki, melyek közösen fogják adni a végtermékét a munkának, ami egy napkollektoros gyümölcsaszaló lesz, melyhez a szükséges fémdobozokat is a gyerekek hozták, és melyet a június 1-je és 3-a között zajló, a Tudományok Útja rendezvényen mutatnak majd be. A műhelymunka három elemből áll: szakmai előadásokból, gyakorlati munkából és céglátogatásokból. Ezáltal is szeretnék felkelteni a gyerekek érdeklődését a környezettudatosság iránt. Az előadásokon a megújuló energiaforrások hasznosításáról, ennek gazdasági vetületeiről tanulnak, valamint a napkollektorok, szélkerekek, hőszivattyús berendezések használatáról stb. A gyakorlatokon ezek közül néhányat el is készítenek, a tanulmányi kiránduláson pedig ellátogatnak az óbecsei hőszivattyúhoz, a szabadkai vízművekben a szennyvíztisztítás lehetőségeivel és a biogáztermelés módjával, egy palicsi, szalmabála típusú tanyán pedig a környezettudatos életmód fortélyaival ismerkedhetnek meg.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége