2024. március 29., péntek

„Öntudatos magyar embernek lenni”

A kaponyai csatára emlékeztek – Bajmokon megkoszorúzták Töröky Pál sírját

A kaponyai csatára emlékeztek vasárnap délután a Szabadka és Bajmok között lévő emlékműnél. Horváth Tímea, Szabadka alpolgármestere alkalmi beszédében hangsúlyozta, hogy „március 15-e jelképpé vált, mert nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki”.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Ezt az ünnepet minden magyar, minden rendszer, a legkülönbözőbb politikai irányzatok, pártok és szervezetek, a legkülönbözőbb gondolkodású emberek vallják magukénak – emelte ki Horváth Tímea. – Nem árt megismételni, hogy az 1848. március 15-i forradalom célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Mindezt az alkotni képes, a közös célokért tenni tudó és tenni akaró egyének teremtették meg. A polgári forradalom lehetőségét az emberek összefogása vívta ki. Akaratukat összekovácsolta, erejüket megsokszorozta, hogy tudták: nagy dolgokra képesek, ha összefognak. Amikor a napokban kokárdát tűzünk és koszorúval rójuk le kegyeletünket, akkor ne csak a múltra, 1848 hőseire legyünk büszkék. Legyünk büszkék önmagunkra, tudjunk öntudatos magyar embernek lenni itt Szerbiában is – mondta egyebek között beszédében Horváth Tímea.

Az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról Halász Tibor történész mondott történelmi összefoglalót, külön hangsúlyt fektetve az 1849. március 5-én Szabadkáért vívott kaponyai csatára. Az alkalmi műsor kulturális részében fellépett a Szalagfűző Leánykórus és Bencsik István szavaló.

Az emlékművet Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében Kolláth Erika konzul asszony koszorúzta meg, Szabadka város önkormányzata nevében Miroslava Babić és Magosi Zsuzsanna koszorúztak, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Paskó Csaba helyezte el a kegyelet virágait, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai szervezetének nevében Bús Ottó és Horváth Tímea koszorúztak, a Magyar Mozgalom szabadkai szervezetének nevében Maglai Jenő helyezte el a kegyelet virágait, továbbá az emlékművet megkoszorúzták még Bajmok helyi közösség, a VMSZ bajmoki helyi szervezetének, az MM bajmoki helyi szervezetének, és a szervezők, a bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Központ és a bajmoki Hagyományápoló Bizottság képviselői.

Töröky Pál sírjának megkoszorúzása (Fotó: Gergely Árpád)

Töröky Pál sírjának megkoszorúzása (Fotó: Gergely Árpád)

A kaponyai emlékműnél történő tisztelgést megelőzően Bajmokon a paprenyacsai temetőben megkoszorúzták Töröky Pál bajmoki kántortanító sírját. A kegyelet virágainak elhelyezése előtt Varga Jenő atya megáldotta a sírt, az alkalmi műsorban pedig fellépett a Búzavirág vegyes kórus. Az 1849-es ütközet résztvevőjének sírján a hozzátartozók, valamint Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának, a VMSZ bajmoki helyi szervezetének, a Dózsa György MMK és a bajmoki Hagyományápoló Bizottság képviselői helyeztek el koszorút.

A kaponyai emlékmű megkoszorúzását követően Bajmokon a Dózsa György MMK nagytermében ünnepi műsorral folytatódott a megemlékezés.

A kaponyai emlékmű megkoszorúzása (Fotó: Gergely Árpád)

A kaponyai emlékmű megkoszorúzása (Fotó: Gergely Árpád)