2024. április 25., csütörtök

Máris sok a kullancs

Az állattulajdonosok fokozottan figyeljenek oda kedvenceikre

Még csak március közepe van, de máris támadnak a kullancsok, és az elmúlt hetekben egyre több házi kedvencet kellett állatorvoshoz vinni kullancs-eltávolításra, vagy a fertőzött kullancs okozta megbetegedés miatt. A szakemberek arra hívják fel a gazdik figyelmét, hogy a kutyákat és a macskákat nemcsak tavasztól őszig, hanem egész évben fontos megóvni a kullancsoktól.

Baki Goran állatorvos elmondta, habár arra lehetett számítani, hogy a hetekig tartó erős fagyok után sokkal kevesebb kullancs lesz tavasszal, meglepő, hogy azok fokozott számban vannak jelen, és máris igen sok esetük volt, amikor kullancsfertőzött kutyát kellett kezelniük.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

– Nagyon furcsa jelenségnek lehetünk tanúi, hiszen a kemény tél után az első melegebb napok beköszöntével megjelentek a kullancsok is, csakhogy sokkal nagyobb számban, mint az várható lett volna. Múlt szombaton csak a délelőtt folyamán öt olyan kutyát hoztak be, amely kullancscsípés miatt betegedett meg. A kullancsok több fajta betegséget is terjeszthetnek, például a babeziózist, a Lyme-kórt vagy ehrlichiosist, e két utóbbi pedig akár hetekig is lappanghat az állatban, s kedvencünk akár bele is pusztulhat. A kullancs vérszívó állat, pár óra alatt teleszívja magát és leesik, így aztán nem is mindig vesszük észre, ha a kutyánkat, macskánkat megcsípi egy kullancs, hanem pár hét után arra leszünk figyelmesek, hogy a kedvencünk beteg. Éppen ezért mindig nagyon fontos a tünetekre, a betegség első jeleire felfigyelni, és azonnal állatorvoshoz fordulni, ha magas láz, étvágytalanság, fáradékonyság, bágyadtság jeleit tapasztaljuk a kutyán vagy a macskán – hívta fel a figyelmet az állatorvos.

A kullancsok ellen többféle készítményt is használhatunk, melyek megvédik kedvencünket. Az egyik legelterjedtebb a kullancsriasztó nyakörv, ami hónapokig tartó védettséget ad, azonban mindenképpen el kell olvasni a hozzá tartozó utasítást, hiszen némelyik nem vízálló, vagy nem egyforma idő után kezd hatni, a hosszú szőrű kutyáknál pedig ajánlatos egy kicsit megnyírni az állatot a nyakánál. A nyakörv inkább kutyáknak ajánlott, mivel a macskák könnyen felakadhatnak vagy elveszíthetik azt. Ezenkívül alkalmazhatunk tablettát és a nyakrészen cseppeket is, melyek nagyjából egy hónapos védettséget nyújtanak az állatnak. A cseppeknél arra kell odafigyelni, hogy olyan helyre cseppentsünk, amit az állat nem bír lenyalni, illetve fontos tudni, hogy az állat fürdetése gyengíti a cseppek hatását. Kullancsok ellen spray-vel is lehet védekezni. Ezzel pár órával vagy egy nappal korábban be kell fújni a kedvencünket, vagyis mielőtt kivinnénk a szabadba, illetve érdemes a szabadban való tartózkodás után átfésülni a kutya bundáját, s kifésülni belőle a ráakadt kullancsokat.

– A legtöbb kullancs a Sétaerdőben, a Harcosok sorakozója lakótelepen és Palicson van, azonban minden park potenciális veszélyforrás lehet. Tavasztól őszig tart a kullancsszezon, ilyenkor a legaktívabbak ezek a vérszívók, azonban egész évben védeni kell a házi kedvenceket a kullancscsípéstől. Néhány éve volt egy érdekes esetünk, amikor úgyszintén hideg, havas telünk volt. Egy dobermannt hoztak be a rendelőbe, és olyan klinikai tüneteket észleltünk nála, ami kullancsfertőzésre utalt. Az állat gazdájával beszélgetve végül rájöttünk, a kutya a téli hidegben a kazánházban aludt, ahol a tűzifa is állt. A fát még ősszel készítették be, és meghúzták magukat rajta a kullancsok, amik felébredtek, rámásztak a kutyára és megfertőzték. Ebből az esetből is kitűnik, hogy állataink télen sincsenek biztonságban, és hogy a betegség akár hetekkel később is megjelenhet, mely ugyan ilyen formában nem jelent veszélyt az emberre, de a kedvencünk számára akár végzetes is lehet – intett Baki Goran.