2024. április 25., csütörtök

Hátizsákkal a föld körül

Hatalmas érdeklődés övezte Losonc Csongor úti beszámolóját

A magyarkanizsai Ifjúsági Otthonban péntek este Egy hátizsákkal három kontinensen – pénz nélkül címmel tartott élménybeszámolót az oromi Losonc Csongor Európában, Észak- és Dél-Amerikában tett utazásairól. Csongor lebilincselő stílusban mesélt tapasztalatairól, arról, hogy az utazási irodák méregdrága ajánlatai helyett hogyan lehet költséghatékonyan, autó-, kamion- vagy épp szekérstoppal, minimális poggyásszal és pénzzel, gyakorlatilag nyelvtudás nélkül, kalandvágytól vezérelve eljutni olyan helyekre, mint például Székelyföld, Albánia, Hollandia, Dánia, Kanada, Brazília vagy Kolumbia. A huszonhét éves Csongor fényképes prezentációval egybekötött beszámolójából kiderült, pozitív életszemlélet, az emberekbe fektetett bizalom, humor és nyitottság segítségével bárhol, szinte bármilyen helyzetet meg lehet oldani.

Fotó: Fehér Dorottya

Fotó: Fehér Dorottya

A különféle vidékek, kontinensek kevéssé ismert természeti szépségei mellett sok újdonságot hallhatott a közönség az egyes nemzetekről alkotott általános sztereotípiákról. Azt is megtudhattuk, jó, ha egy hosszabb útra viszünk magunkkal kolbászt és szalonnát, és hogy egy vajdasági embernek szokatlan dolog a hegymászás:

– Nehéz volt megszokni, hogy bárhova el akarsz menni, vagy fölmégy, vagy lemégy. De ha fölmégy, aztán le kell hogy gyere. És ha lemégy, aztán vissza kell másznod.

Csongor nemrég tért haza Kolumbiából, de hamarosan ismét útra kel, és tervei között szerepel egy következő kontinens hátizsákos meghódítása. Útravalót is adott közönségének:

– Az, hogy valaki új élményekkel találkozzon, ahhoz nem kell elmenni egy másik kontinensre, elég, hogy ha valaki fogja magát, és elbiciklizik Oromról Pirotba, mint ahogy két volt osztálytársam megcsinálta három nap alatt.