2024. április 20., szombat

Új államfőt választ a magyar parlament

Új államfőt választ ma a magyar országgyűlés. A tisztséget betöltő Áder János, a kormány jelöltjeként várhatóan további öt évre megkapja az elnöki megbízatást. Ellenjelöltje, Majtényi László volt ombudsman esélytelen a szavazáson.

Az államfőválasztás délelőtt kezdődik a két jelölt 15-15 perces felszólalásával. A képviselők ezt követően titkos szavazáson adhatják le voksukat. Az első forduló akkor eredményes, ha az egyik jelölt kétharmados támogatást szerez. Eredménytelenség esetén (még aznap) második fordulót tartanak, amelynek végén az a jelölt lesz az új elnök, aki – a voksok számától függetlenül – a legtöbb szavazatot kapta.

Megfigyelők szerint Áder a főesélyes, ő a parlamentben jelentős többséget élvező kormánypárti Fidesz–KDNP támogatására számíthat. A jogász végzettségű 57 éves politikus 2012 májusában ülhetett be először az elnöki székbe. Korábban (európai) parlamenti képviselő, majd egy ideig országgyűlési elnök volt.       

Ellenjelöltjét – a Jobbik kivétel – az ellenzék támogatja. Majtényit azonban a Fidesz nem kedveli, sőt a párt kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs tegnap méltatlan jelöltnek nevezte, mert „idegen hatalmi érdekeket” szolgál. Szerinte egyre több nyugtalanító dolog utal arra, hogy Majtényi méltatlan a magyar nemzet államfői tisztségére. Indokai között megemlítette, hogy Majtényi „valójában Soros György jelöltje”.