2024. április 25., csütörtök

Tizenegy éve hunyt el Milošević

Politikusok tisztelegtek emléke előtt

Hágában hunyt el tizenegy évvel ezelőtt Slobodan Milošević egykori szerbiai és jugoszláv államfő, akinek a nevét a legtöbben a kilencvenes évek háborúival és ínséges körülményeivel hozzák összefüggésbe ma is. Aleksandar Vulin, a jelenlegi kormány alelnöke, a Szocialisták Mozgalmának vezetője lerótta kegyeletét Milošević požarevaci sírjánál és azt mondta az újságíróknak, azért jött el, hogy tiszteletét adja egy embernek, akit Szerbia kétszer is közvetlen választásokon elnökévé tett.

– Nem voltam Milošević legfontosabb vagy legközelebbi munkatársa, nem voltam a legjobb barátja sem, de harcostársa voltam, s tisztelője vagyok mindannak, amit tett. Sokan úgy tesznek ma, mintha teljesen más időkben éltek volna, csináljanak, amit akarnak… – fogalmazott Vulin.

Ott volt Milošević sírjánál Nikola Šainović korábbi szerb miniszterelnök is, de Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke is megjelent. Elmondása szerint együttműködéssel és ellenségeskedéssel teli időszakai is voltak az egykori jugoszláv elnökkel, Hágában azonban igazán jó barátokká váltak.

Egy nappal korábban helyezett virágot Milošević sírjára Milutin Mrkonjić, a Szerbiai Szocialista Párt tiszteletbeli elnöke.