2024. március 28., csütörtök

Sokallja az állam a nyugdíj házhoz vitelének a költségét

Lehetséges, hogy a leendő nyugdíjasoknak már nem lesz választási lehetőségük, azaz nem dönthetnek arról, hogy a postás hozza-e nekik az ellátmányt, vagy inkább a bankban vennék fel – olvasható a Dnevnik kommentárjában.

Vladan Manić, a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter tanácsosa a minap amellett foglalt állást, hogy az új nyugdíjasoknak már ne tegyék lehetővé a járandóság kifizetését készpénzben, hanem kötelezzék őket arra, hogy nyissanak folyószámlát.

– Szerbiában 1,3 millió nyugdíjas folyószámlán keresztül kapja az ellátmányt, és tavaly ez 80 millió dinárba került. Ugyanakkor 426.000 idős polgárnak a postás házhoz viszi a készpénzt, és ezért a szolgáltatásért viszont évente 811 millió dinárt fizetett az állam. Nem kellene tehát többé engedélyezni a készpénzkifizetést – jelentette ki Manić.

Kétségtelen, hogy a készpénzforgalom korlátozása, illetve kiiktatása is a szürkegazdaság elleni fellépés egyik formája, hiszen a bankszámlára való átutalások esetében pontosan nyomon követhető minden összeg. A nyugdíj házhoz vitelének megszüntetése csak a leendő nyugdíjasok esetében alkalmazható, és csupán akkor, ha az országnak nem olyan kis településén élnek, ahol se bank, se posta nincsen. Rengeteg idős ember él ugyanis Szerbia piciny falvaiban, elszórtan a hegyvidékeken, ahol nincs postahivatal. Számukra az egyedüli megoldás a nyugdíjjal rendszeresen megjelenő postás. Ráadásul a nyugdíjasok többsége nem is tudja igénybe venni a banki szolgáltatásokat, s nem fogja tudni soha kihasználni a folyószámla előnyeit.

A Köztársasági Nyugdíjbiztosítási Alap évek óta lehetővé teszi a nyugdíjasoknak, hogy maguk válasszák meg a kifizetés módját. Az első nyugdíjat a szabály szerint mindig a postás viszi ki, utána pedig az újdonsült nyugdíjas köteles jelezni az alapnak, hogy milyen módon szeretné havonta felvenni az ellátmányt. Ha azt kéri, hogy a postás vigye ki neki, akkor annak úgy is kell lennie.

Azért pedig, hogy a több mint 400 000 nyugdíjnak az ilyen módon való kifizetése sokba kerül az államnak, nem a nyugdíjasok a hibásak. A gondot az a tény okozza, hogy sokan a városoktól távol élnek, s még ha az emberek el is fogadnák a folyószámlát, rendszeresen utazniuk kellene, hogy hozzájussanak a pénzükhöz. Érthető, hogy inkább a postást várják.

Ugyanakkor nincs itt szó semmilyen ismeretlen adatról vagy titokról, az állam pontosan tudja, mennyien vannak a nyugdíjasok, kinek mekkora a havi járandósága, s ha nem is megy minden folyószámlán keresztül, pontosan ismeretes, mennyi pénz kell havonta az idősek ellátmányának a kifizetésére.

Folyószámla hiányában egyedül a nyugdíjasok a vesztesek, hiszen nincs lehetőségük például kölcsönt felvenni, vagy csekkek segítségével néhány hónapra elhalasztani az áru kifizetését. Lehet, szívesen nyitnának folyószámlát, de az életük úgy alakult, hogy elégedettnek kell lenniük már azzal is, ha a postás idejében megérkezik.