2024. április 23., kedd

Aszfaltozás és vízhálózat-felújítás Zentagunarason

Jó ütemben halad a két éve megfogalmazott tervek megvalósítása

A zentagunarasi helyi közösség vezetősége két fontos feladatot határozott meg, amelyek prioritást élveznek: az egyik a vízhálózat felújítása, a másik pedig az utak aszfaltozása. Jelenleg a négyéves megbízatásuk derekán járnak, és a megválasztásukkor megfogalmazott tervek alapján dolgoznak. Tavaly több helyen is sikerült új aszfaltutat kiépíteniük – mondta el Sipos Hajnalka, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke.

Jelenleg is folyamatban van a vízhálózat felújítása a Petőfi Sándor utcában (Lakatos János felvétele)

Jelenleg is folyamatban van a vízhálózat felújítása a Petőfi Sándor utcában (Lakatos János felvétele)

– Főként az állami földek bérbeadásából származó bevételből próbáltuk biztosítani, hogy a szállások bekötőutakat kapjanak. Zentagunarason több mint tíz regisztrált farm van, és több mint négyszáz bejegyzett gazdaság. A farmok többsége szálláson van, és szükség volt aszfaltútra, hogy stabilan tudjanak működni. A fehér keresztnél lévő út mentén három nagyobb farm működik, számukra 1 kilométer hosszúságban építettünk ki betonutat. A Gunaras felé vezető úton ugyancsak ki lett aszfaltozva 2,5 kilométer, így a legtöbb gazdaságig ki lehet jutni. Tavaly kezdtük aszfaltozni a Kodály Zoltán utca folytatását, és elkészült egy 250 méteres szakasz, jelenleg közbeszerzés kiírása van folyamatban egy újabb 300 méteres részre. A falun belül aktuális a régebben kibetonozott utcák újraaszfaltozása, valamint két utcában még nincs szilárd burkolat. Tavaly kezdtük meg a 260 méter hosszú Népfront utca aszfaltozását, de csak az alapozás készült el a tél beállta előtt, így ha megjön a jó idő, akkor az aszfaltréteg is rákerül. A Vladimir Nazor utcában szintén nincs aszfaltréteg, itt jelenleg a tervek készítése van folyamatban, de még az idén szeretnénk megkezdeni a munkálatokat. Vannak ún. keresztutcáink is, amiknek csak mezőgazdasági szempontból van jelentőségük, ezeket szeretnénk zúzott kővel vagy salakkal feltölteni, hogy használhatóak legyenek – számolt be az elnök.

FOLYTATÓDIK A VÍZHÁLÓZAT FELÚJÍTÁSA

Sipos Hajnalka (Lakatos János felvétele)

Sipos Hajnalka (Lakatos János felvétele)

A helyi közösség vezetősége nagy hangsúlyt fektet a vízhálózat karbantartására is. A hálózat még a 60-as években épült ki, ezért sok probléma van vele.

– Folyamatosan történnek csőtörések, ezért dolgozunk azon, hogy az elkövetkező években felújítsuk a teljes vízvezeték-hálózatot a falu területén. Az elmúlt évben sikerült megoldanunk a vízkörgyűrű működését, és a Május 13-a utcában kicseréltük a teljes vízhálózatot 850 méter hosszúságban. Az idén folytatjuk a felújítást, a közbeszerzés már lezajlott, most pedig már a munkálatok folynak a Petőfi Sándor utcában. Ugyanennek a projektumnak a keretében a Testvériség-egység utcára is sor kerül. Ezt a tartományi mezőgazdasági titkárság és Topolya önkormányzata támogatja, emellett a helyi közösség a saját eszközeit is felhasználja. A Petőfi Sándor utcában 1300 méter, a Testvériség-egység utcában pedig 450 méter csövet cserélünk ki. A Kodály Zoltán utca esetében is elkészült a felújítás terve, most a közbeszerzés kiírása van folyamatban. Itt az utca folytatásában szállások találhatók, ahol bejegyzett gazdaságok vannak. Őket is bekapcsoljuk a falusi vízhálózatba, ezért itt mintegy 1400 méter hosszú szakaszon fogunk új csöveket lefektetni – mondta el Sipos, majd arról is szólt, hogy az elmúlt évben nagy figyelmet fordítottak a kutakra, mert korábban el lettek hanyagolva. Szakszerűen felújították őket, már csak kisebb, külső munkálatok maradtak hátra.

TÁJHÁZ KÖZÖSSÉGI TEREMMEL

Sipos Hajnalka arról is beszámolt, hogy az elmúlt évben készült el a tájház. Az építkezés tavaly fejeződött be, már csak kisebb szépítési munkálatok maradtak, amit munkaakciókkal oldanak majd meg a tavasz folyamán a civil szervezetekkel közösen. A tájházban közösségi terem is van, amit rendszeresen használ a gazdakör, a hagyományápolók, a női szervezet és a nyugdíjasok is. A helyi közösség az elmúlt évben részt vett a templom tetejének a felújításában is, mivel a tető korábban beázott. Önkormányzati, pályázati és helyi közösségi forrásokból, valamint a hívek adományaiból sikerült ezt a problémát megoldani. Az idén szeretnék a bejárat felőli kis tetőt is felújítani, valamint még két vasablakot kicserélni. Ugyancsak tetőgondok voltak az általános iskolában, ott a helyi járulékból biztosított eszközöket a helyi közösség, a munkába pedig a szülők is besegítettek.

Az elnök fontosnak tartotta megemlíteni, hogy nagyon jó az együttműködés a helyi közösség és a civil szervezetek között. A helyi közösség elvégzi a szervezetek adminisztratív feladatait, ezzel is segítve a tevékenységüket. Ugyancsak támogatást kapnak az újszülöttek. Szeretnének mindent megtenni, hogy a babák szülei jól érezzék magukat, és helyben képzeljék el a jövőt. A helyi közösség a temetkezési költségekhez is hozzájárul, valamint a szociálisan hátrányos helyzetűeknek is ad támogatásokat – tudtuk meg az elnöktől.