2024. április 25., csütörtök

Csak az oltás véd a kanyarótól

Az influenza tüneteihez hasonlító betegség Vajdaságban is járványt okozhat

Romániában az elmúlt egy évben több mint háromezren betegedtek meg kanyaróban, mely tizenhat halálos áldozatot is követelt, néhány napja pedig Magyarországon, a makói kórházban is regisztráltak néhány kanyarós megbetegedést. Habár az elmúlt időszakban sem Szabadkán, sem Vajdaság területén nem regisztráltak kanyarós beteget, a határ közelsége miatt nálunk is könnyen megjelenhet a betegség.

A kanyaró rendkívül ragályos fertőző betegség, és nagyon gyorsan terjed. Ha egy kanyarós személy olyan közösségbe kerül, amelynek tagjai érzékenyek a betegségre, akkor mintegy kilencvenöt százalékukat megfertőzi a morbilli vírussal, de egy kanyarós átlagosan 16–18 másik embert fertőz meg a közvetlen környezetében.

Dr. Nebojša Bohucki, a szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosa elmondta, a kanyaró cseppfertőzéssel terjed, az egyetlen védekezés ellene pedig az időben felvett védőoltás, mert nincs rá semmilyen más orvosság, és az időben megkezdett immunerősítés sem tesz védetté. Főleg a késő őszi, téli, illetve kora tavaszi időszakban jelentkezik, s könnyen összetéveszthető egy megfázással, influenzával. Az inkubációs időszak mintegy tíz napig tart, majd magas láz, légúti tünetek, köhögés, orrfolyás, kötőhártya-gyulladás jelentkezik. A kiütések csak ezután jelennek meg.

– Mivel a kezdeti tünetek elég enyhék, a fertőzött személy ahelyett, hogy orvoshoz menne, otthon maradna, ugyanúgy eljár dolgozni, emberek közé megy, s ekkor fertőz meg másokat is, hiszen éppen ebben a periódusban a legragályosabb a kanyaró. A kiütések megjelenése előtt négy nappal és eltűnését követően négy napig fertőzhet a beteg. A bőrkiütés a fejen, arcon jelenik meg először, majd szétterjed a testen, mielőtt teljesen eltűnne. Nagyon fontos, hogy az ember időben elmenjen orvoshoz, nem is annyira a gyógykezelés miatt, hiszen nincs orvosság a kanyaró ellen, és komplikációk is kialakulhatnak, hanem, hogy az egészségügy előtt kiderüljön, kanyarós megbetegedésről van szó, s hogy ennek értelmében megtegyék a szükséges intézkedéseket, és megakadályozzák a járvány kialakulását. A kanyaró nem veszélytelen megbetegedés, hiszen az esetek mintegy 38 százalékában valamilyen szövődmény lép fel, például tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás, középfül-gyulladás, vagy kiszáradást okozó hasmenés, és az esetek 0,2 százalékában halálos kimenetelű is lehet, azaz ezer betegből nagyjából 1–3 személy belehal a kanyaróba. Az öt évnél fiatalabb gyermekek és a 20 év felettiek a legveszélyeztetettebbek, vagyis náluk alakul ki legnagyobb valószínűséggel valamilyen komplikáció – hangsúlyozta dr. Nebojša Bohucki.

Dr. Nebojša Bohucki (Fotó: Magyar Lívia)

Dr. Nebojša Bohucki (Fotó: Magyar Lívia)

Mielőtt bevezették volna a védőoltást, a kanyaró az egész világon megjelent. Elsőként 1963-ban az USA-ban kezdték meg kanyaró ellen beoltani a lakosságot, a volt Jugoszlávia területén pedig 1971-ben kezdték meg az oltást, csakhogy ezek után is kialakultak járványok. Vajdaságban az utolsó nagyobb kanyarójárvány 1993-ban volt, amikor is mintegy háromezer személy betegedett meg, azonban 1996 óta újraoltják a lakosságot a nagyobb fokú immunizáció elérése végett, s azóta a kanyarós megbetegedések számát is jól kordában tudják tartani.

– A kanyaró esetében egy élővírus tartalmú védőoltásról van szó, melyben legyengített vírussal találkozik a szervezet. Csakhogy a legyengített vírusra adott immunválasz-reakció is gyengébb, az emberek mintegy öt százaléka pedig egyáltalán nem reagál az oltásra, vagyis olyan, mintha meg sem kapta volna, tehát náluk továbbra is fennáll a fertőzésveszély. A fenti okok miatt húsz évvel ezelőtt bevezették az újraoltást, azaz azóta két dózisban történik a lakosság immunizációja, így az MMR kombinált oltást, mely a kanyaró (morbilli), mumpsz és rózsahimlő (rubeola) ellen véd, a kisgyerekek először 12–15 hónapos korukban veszik fel, majd hatéves korukban megtörténik az újraoltás. A 70-es és 80-as évek alatt születettek csupán egyszer kapták meg a védőoltást a betegség ellen, ezért az ő esetükben mintegy öt százalék az esély rá, hogy kanyarósak lesznek. Azt azért tudni kell, hogy az oltás és újraoltás ellenére az emberek 1-2 százaléka mégis megbetegedhet, s évente néhány eset mindig előfordul, nemcsak nálunk, hanem Európa fejlett országaiban is, ahol pár száz, egy-egy évben akár több ezer kanyaróst is regisztrálnak, főleg a társadalom peremén élő populáció körében – magyarázta a járványügyi szakorvos.

Hozzátette, amennyiben a lakosság legalább 95 százaléka megkapja a kanyaró elleni védőoltást, a „nyájimmunizáció” értelmében a beoltatlan öt százalék, illetve az az 1-2 százalék is, amelyik nem reagált az oltóanyagra, védettnek számít, hiszen nincs, akitől elkaphatná a betegséget. Sajnos vannak országok, ahol ez a szám nem éri el a 95 százalékot, ilyen például Románia is, sőt az elmúlt években a védőoltások elleni lobbi miatt Szerbiában is romlott a lakosság beoltottságának szintje, ezért itt nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség és egy esetleges járvány.

– Szerbiában kilencven százalék, sőt egyes helyeken nyolcvan százalék alatt van az MMR-beoltottság, Vajdaságban pedig a lakosság mintegy 90–95 százaléka kapta meg a védőoltást. Az utolsó nagyobb kanyarójárvány Vajdaságban 2007-ben volt, amikor kétszáz megbetegedést jegyeztek fel, illetve 2014/15-ben is volt egy kisebb járvány, amikor kilencvenhárom ember fertőződött meg. Minden évben van néhány kanyarós eset az országban, de azokat más országokból hozzák be, és amíg a lakosság, tehát a gyerekek legalább kilencvenöt százaléka felveszi az oltást, nincs nagy veszély. A nyolcvanas évek elején 2,6 millió gyermek halt meg kanyaróban, 2015-ben már csak 135 ezer, habár még ez is nagy szám. Arra törekszenek, hogy ez a fertőző betegség is eltűnjön a föld színéről, de amíg az emberek mindegyike nem oltatja be magát, a betegség sem tűnik el – jelentette ki a doktor.