2024. március 29., péntek

A kezdeményezés pozitív visszhangja

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) február végén közzétette, hogy a magyar birkózóbajnokságokon a jövőben a külhoni magyarok is felléphetnek, s megfelelő teljesítmény esetén akár a magyar válogatottba is behívhatják ezeket a sportolókat.

A kezdeményezés aránylag új keletű, bár évekkel ezelőtt az MBSZ tett már hasonló kísérletet, amikor a korosztályos bajnokságokon léphettek fel a magyar állampolgársággal rendelkező határon túli magyarok. Voltak is bajnokaink, így például a zentai Fehér Dávidnak kétszer, Nemes Máténak pedig egyszer sikerül a magyar dobogó legtetejére állnia, ám a konkurencia finoman szólva sem nézte jó szemmel azt, hogy külföldiek vitték el az orruk elől az aranyérmeket. Ezért aztán nem is élt sokáig a kezdeményezés, s a viszonyok is megváltoztak, mert például Szerbiában az utóbbi években olyan programot biztosítanak a legjobbaknak, hogy az vetekszik a magyar lehetőségekkel, vagy akár túl is tesz rajtuk.

A tűzkeresztségen mindenesetre már átestünk, hiszen március 4-én Budapesten tartották meg a felnőtt magyar kötöttfogású országos bajnokságot, ahol néhány szlovákiai magyar mellett öt magyarkanizsai is szőnyegre lépett, s örvendetes módon két érmet is szerzett. Gazdag Krisztián az 59 kg-osok mezőnyében a harmadik lett, Slejher Tamás (80 kg) pedig az ESMTK színeiben egészen a döntőig menetelt, s végül ezüstérmet érdemelt ki. Rajuk kívül Csikós Norbert (75 kg), Vrábel Ákos (80 kg) és Sulyok Csaba (98 kg) indult a megmérettetésen.

Mi is a célja és a jövője ennek a szép kezdeményezésnek? A jó szándékot természetesen megtalálhatjuk benne, hiszen a MBSZ elnöksége deklaráltan többek között azt szeretné, hogy a magyar ajkú birkózók a lakóhelyükön is megfelelő körülmények között dolgozhassanak, de természetesen azzal is számolnak, hogy évről évre kevesebb és kevesebb gyerek sportol, s nagyjából már most űr keletkezett a címeres csapatban, hiszen a leköszönt vagy hamarosan leköszönő „nagyok” mögött nem mindig megfelelő az utánpótlás, és egy olyan pici ország, mint Magyarország, sokszor nem is képes „kitermelni” a tuti érmes utódokat. A magyarok tehát azzal számolnak, hogy időnként majd fel-feltűnik egy-egy olyan tehetség, akit átvesznek majd az adott szomszédos országtól, ám egyelőre nem világos, honnan érkeznének ilyenek, mert úgy látjuk, jelenleg nagyobb az esély válogatottba kerülni az adott szülőhelyen, mint az anyaországban, és a díjak, juttatások és ösztöndíjak nagyságának tudatában sem biztos, hogy érdemes címeres mezt cserélni. Ez a jelen, a jövő viszont még megjósolhatatlan, mert gyorsan változnak a dolgok itt a Balkánon, a Kárpát-medencében.

Van még egy fontos tényező, méghozzá az, hogy Csepelen hamarosan teljes gőzzel beindul a Kozma István Birkózóakadémia, amely a fideszes hátszéllel (Németh Szilárd, az MBSZ elnöke a kormányzó magyar párt egyik vezető politikusa is egyben, nem utolsósorban csepeli születésű…) biztosan a legjobb feltételeket nyújtja majd, és gyorsan feledteti a dr. Hegedűs Csaba alapította Mr. Tus sportiskolát, de évről évre fel kell majd tölteni tanulóval, s nyilván e célból is számítanak a külhoni magyarokra.

A külhoni klubok jól reagáltak a lehetőségre. Abban van egy kis dilemma, hogy vajon a magyar szövetséggel vagy a magyarországi klubokkal kellene szorosabbra fűzni a viszonyt, de abban egyetértés van, hogy mindez segítheti az itteni birkózók helyzetét, feltételeit, fejlődési lehetőségét. Épp ezért várható, hogy a vajdasági klubok elküldik majd a legjobbjaikat a magyar bajnokságokra, így például szombaton és vasárnap egy szerbiai válogatott soraiban a kadétok és a juniorok is Dorogra utaznak, ahol a Fekete Gyémánt Kupa egyben kötöttfogású válogatóverseny lesz.

S ha már itt tartunk, mondjuk el azt is, hogy szombaton Szabadkán rendezik meg a második kupaviadalt a juniorok számára (11.30), vasárnap Nagybecskereken az U13-as gyerekeknek lesz az első kupájuk (11.30), a felnőttválogatott pedig szombaton a Zagreb Openen vesz majd részt.