2024. április 24., szerda
EVEZÉS

Fél év edzés után aranyérem

A 13 éves Aradi Szonja Sára, az újvidéki Danubius 1885 Evezősklub tagja aranyérmet nyert a 26. országos ergométeres bajnokságon a serdülők (U14) korosztályában. A Sonja Marinković Általános Iskola nyolcadikos tanulója mindössze fél éve edz, de munkáját máris gyors siker koronázta, hiszen partnerével az oldalán az 1000 méteres verseny dobogójának tetejére állhatott fel a Testnevelési Kar sportpályáján megrendezett versenyen.

Mikor kezdtél evezni?

– Szeptember óta foglalkozom a sportággal. A bátyám egy évvel előttem kezdett edzeni, és izgalmasnak tűnt a dolog az alapján, amit mesélt róla. Ösztönzött a példája, ezért is döntöttem el, hogy magam is belefogok.

Hogyan tudod összeegyeztetni az iskolai kötelezettségeidet a sporttal, az edzésekkel?

– Az elején nagyon nehéz volt, de mostanra már belejöttem és megszoktam, minden jól megy. Öt edzésünk van hetente, a vasárnapit kihagyom a Šipak hegymászó-egyesülettel töltött túráim miatt.

A Danubius 1885 klubban készülsz. Hogy érzed magad a közösségben, milyenek az edzők?

– Sokan vagyunk, és nagyon jó trénereink vannak, akik mindenkit támogatnak a gyerekektől az idősekig. Megvan, hogy ki a főedzőm, de olykor előfordul, hogy mások is segítenek és tanácsot adnak, például a technika fejlesztésében.

Hogyan néznek ki ezek az edzések, miből áll egy heted?

– Minden edzés különböző. A téli időszak alatt keddenként ergométerrel készültünk, szerdánként az edzőteremben több elemből álló gyakorlatunk volt. Ez úgy néz ki, hogy az edző több különböző gyakorlatot ad fel, amelyeket egymást felváltva csinálunk, és a folyamat többször körbemegy. Általában összekötjük a súlyzós edzéssel. Csütörtökön általában szabadnapom volt, pénteken újra ergométerre ültünk, szombaton pedig újra jött az edzőterem.

Térjünk át az országos bajnokságra. Részt vettél már korábban hasonló megmérettetésen?

– Ez volt az első versenyem az evezősportban, elégedett vagyok az eredményemmel. A bajnokságon jó volt a szervezés, összesen 533 résztvevő érkezett. A partneremmel, Milica Lazovićtyal a serdülők korosztályában, 1000 méteren, kettesben indultunk. Összesen öt páros indult a kategóriánkban.

Az aranyérmedet 1000 méteren szerezted. Próbáltál-e már más távot?

– Egyelőre még nem, a korosztályom miatt sem mehetnék 2000-re vagy 6000-re. Egyébként félévente van egy tesztünk ezer méteren, ahol felmérik, milyen kondícióban vagyunk, és miben kell még fejlődnünk.

Hogyan dolgoztok össze a társaddal? Mi a helyzet a taktikázás, a kommunikáció terén?

– Jól együttműködünk a vízen és az ergométereken egyaránt. Ezen a versenyen most a lehető legjobban kellett teljesítenünk, a legerősebbet nyújtottuk. Előfordul, hogy be kell osztani az erőnket, de számomra nehezen mennek a ritmusváltások. Hosszabb távon nagyobb jelentősége van ennek, de ezen az ezer méteren, ami körülbelül négy percig tart, most végig teljes erőből kellett menni.

Mik a terveid, céljaid az előtted álló szezonban?

– Nem igazán gondolkodtam még ezen, de tudom, hogy nemsokára lesznek vízi versenyek. A legfontosabb a szezon vége felé lesz, szeptember végén rendezik a nyílt vízi országos bajnokságot. Szeretném kihozni magamból a lehető legjobb eredményt, hogy újabb érmeket szerezzek.